Help, Sending Mail

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-13 19:28

Hello , i have tried everything to send mail from local to external email like hotmail, gmail ...

Error Type: SMTP
Connection to recipients server failed.
Error: Could not connect to 127.0.0.4 on port 25 since this would mean connecting to myself.


DOMAINS

"Domain1.com" - thxxxxxxxxxxxxx.com Enabled: True

SIGNATURE LIMITS DKIM ADVANCED
Enabled: False Max size: 0 Enabled: True
Max message size: 0 Header: Relaxed Plus addressing: False
Max size of accounts: 0 Body: Relaxed
Algorithm: SHA256 Greylisting: False
Private key: **********************
Selector: dkim
-----------------------------------------------------------------------------------------------

IP RANGES


IP: 127.0.0.1 - 127.0.0.1 Priority: 15 Name: My computer

Allow connections Other
SMTP: True Antispam : True !! 'Spam tests' not enabled !!
POP3: True Antivirus: True !! ANTIVIRUS NOT CONFIGURED !!
IMAP: True SSL/TLS: False

Allow Deliveries from Require Authentication from
Local To Local - True Local To Local - True
Local To External - True Local To External - True
External To Local - True External To Local - False
External To External - False


IP: 0.0.0.0 - 255.255.255.255 Priority: 10 Name: Internet

Allow connections Other
SMTP: True Antispam : True !! 'Spam tests' not enabled !!
POP3: True Antivirus: True !! ANTIVIRUS NOT CONFIGURED !!
IMAP: True SSL/TLS: False

Allow Deliveries from Require Authentication from
Local To Local - True Local To Local - True
Local To External - True Local To External - True
External To Local - True External To Local - False
External To External - False


------------------------------------------------------
AUTOBANNED Local Addresses:
No entries

-----------------------------------------------------------------------------------------------

AUTOBAN
Autoban Enabled: True Max invalid logon attempts: 3
Minutes Before Reset: 30 (0.50 hours, 0.02 days)
Minutes to Autoban: 300 (5.00 hours, 0.21 days)

No problems were found in the IP range configuration.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

INCOMING RELAYS
No entries
-----------------------------------------------------------------------------------------------

MIRRORING Disabled
-----------------------------------------------------------------------------------------------

PROTOCOLS

SMTP
GENERAL DELIVERY RFC COMPLIANCE ADVANCED
No. Connections: 0 No Retries: 4 Mins: 1 Plain Text: False Bind:
Host: EXTERNAL.TLD Empty sender: True Batch recipients:

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8156
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: Help, Sending Mail

Post by jimimaseye » 2019-08-13 19:34

run this and post the results: https://www.hmailserver.com/forum/viewt ... 20&t=30914 and post all the results without editing.

[Entered by mobile. Excuse my spelling.]
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-13 19:41

Code: Select all

2019-08-13   Hmailserver: 5.6.7-B2425

DOMAINS

   "Domain1.com" - thxxxxxxxxxxxxx.com            Enabled: True

SIGNATURE         LIMITS                       DKIM               ADVANCED
  Enabled: False   Max size:                0   Enabled: True    
                   Max message size:        0   Header:   Relaxed  Plus addressing: False
                   Max size of accounts:    0   Body:     Relaxed
                                                Algorithm: SHA256  Greylisting:     False
                                                Private key: d:\hmailserver\dkim.Domain1.com.pem
                                                Selector:    dkim
-----------------------------------------------------------------------------------------------

IP RANGES

IP: 185.234.218.0 - 185.234.218.255     Priority: 20     Name: Ban 1

  Allow connections                         Other
     SMTP:  False                              Antispam :   True !! 'Spam tests' not enabled !!
     POP3:  False                              Antivirus:   True !! ANTIVIRUS NOT CONFIGURED !!
     IMAP:  False                              SSL/TLS:     True


IP: 185.234.219.0 - 185.234.219.255     Priority: 20     Name: Ban 2

  Allow connections                         Other
     SMTP:  False                              Antispam :  False
     POP3:  False                              Antivirus:  False
     IMAP:  False                              SSL/TLS:    False


IP: 127.0.0.1 - 127.0.0.1     Priority: 15     Name: My computer

  Allow connections                         Other
     SMTP:   True                              Antispam :   True !! 'Spam tests' not enabled !!
     POP3:   True                              Antivirus:   True !! ANTIVIRUS NOT CONFIGURED !!
     IMAP:   True                              SSL/TLS:    False

  Allow Deliveries from                     Require Authentication from
     Local To Local       -  True              Local To Local       - False
     Local To External    -  True              Local To External    - False
     External To Local    -  True              External To Local    - False
     External To External - False           


IP: 0.0.0.0 - 255.255.255.255     Priority: 10     Name: Internet

  Allow connections                         Other
     SMTP:   True                              Antispam :   True !! 'Spam tests' not enabled !!
     POP3:   True                              Antivirus:   True !! ANTIVIRUS NOT CONFIGURED !!
     IMAP:   True                              SSL/TLS:    False

  Allow Deliveries from                     Require Authentication from
     Local To Local       -  True              Local To Local       - False
     Local To External    -  True              Local To External    - False
     External To Local    -  True              External To Local    - False
     External To External - False           


------------------------------------------------------
AUTOBANNED Local Addresses:
    No entries

-----------------------------------------------------------------------------------------------

AUTOBAN
  Autoban Enabled: True       Max invalid logon attempts:      3
                              Minutes Before Reset:           30  (0.50 hours, 0.02 days)
                              Minutes to Autoban:            300  (5.00 hours, 0.21 days)

No problems were found in the IP range configuration.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

INCOMING RELAYS
   No entries
-----------------------------------------------------------------------------------------------

MIRRORING         Disabled
-----------------------------------------------------------------------------------------------

PROTOCOLS

SMTP
GENERAL             DELIVERY                  RFC COMPLIANCE            ADVANCED
No. Connections:  0  No Retries:  4 Mins:  1   Plain Text:        False  Bind: 
                     Host: EXTERNAL.TLD        Empty sender:       True  Batch recipients:   100
Max Msg Size: 20480  Relay:-                   Incorrect endings:  True  Use STARTTLS:      True
                     (none entered)            Disc. on invalid:  False  Delivered-To hdr: False
                                                                         Loop limit:           5
                                                                         Recipient hosts:     15
  Routes:
     No routes defined.

POP3
  No. Connections: 0

IMAP
 GENERAL                   PUBLIC FOLDERS                    ADVANCED
  No. Connections:   0      Public folder name: #Public       IMAP sort:  True
                                                              IMAP Quota: True
                                                              IMAP Idle:  True
                                                              IMAP ACL:   True
                                                              Delim: "."
-----------------------------------------------------------------------------------------------

ANTISPAM

GENERAL                              SPAM TESTS              Score   SPAMASSASSIN
  Spam Mark:                  5       Use SPF:           False        Use Spamassassin:   False
  Add X-HmailServer-Spam:     True    Check HELO host:   False    
  Add X-HmailServer-Reason:   True    Check MX records:  False    
  Add X-HmailServer-Subject: False    Verify DKIM:       False    

  Spam delete threshold: 20         Maximum message size: 1024

DNSBL ENTRIES:
   No 'enabled' entries

SURBL ENTRIES:
   No 'enabled' entries

GREYLISTING:
  Greylisting:  False

WHITELISTING
   No entries
-----------------------------------------------------------------------------------------------

ANTIVIRUS:  No application configured.

  Block Attachments: False
-----------------------------------------------------------------------------------------------

SSL CERTIFICATES
   No entries
-----------------------------------------------------------------------------------------------

SSL/TLS
             SSL 3.0 :  False
             TLS 1.0 :   True
             TLS 1.1 :   True
             TLS 1.2 :   True                Verify Remote SSL/TLS Certs:   True
SslCipherList  :

ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256     - ECDHE-ECDSA-AES128-GCM-SHA256   - ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384     
ECDHE-ECDSA-AES256-GCM-SHA384   - DHE-RSA-AES128-GCM-SHA256       - DHE-DSS-AES128-GCM-SHA256       
kEDH+AESGCM                     - ECDHE-RSA-AES128-SHA256         - ECDHE-ECDSA-AES128-SHA256       
ECDHE-RSA-AES128-SHA            - ECDHE-ECDSA-AES128-SHA          - ECDHE-RSA-AES256-SHA384         
ECDHE-ECDSA-AES256-SHA384       - ECDHE-RSA-AES256-SHA            - ECDHE-ECDSA-AES256-SHA          
DHE-RSA-AES128-SHA256           - DHE-RSA-AES128-SHA              - DHE-DSS-AES128-SHA256           
DHE-RSA-AES256-SHA256           - DHE-DSS-AES256-SHA              - DHE-RSA-AES256-SHA              
AES128-GCM-SHA256               - AES256-GCM-SHA384               - ECDHE-RSA-RC4-SHA               
ECDHE-ECDSA-RC4-SHA             - AES128                          - AES256                          
RC4-SHA                         - HIGH                            - !aNULL                          
!eNULL                          - !EXPORT                         - !DES                            
!3DES                           - !MD5                            - !PSK;                           
-----------------------------------------------------------------------------------------------

TCPIP PORTS                                         Connection Sec
               0.0.0.0         / 25    / SMTP   -   None                
               0.0.0.0         / 110   / POP3   -   None                
               0.0.0.0         / 143   / IMAP   -   None                
               0.0.0.0         / 587   / SMTP   -   None                
-----------------------------------------------------------------------------------------------

LOGGING      Logging Enabled: True

  Paths:-
    Current:  C:\Program Files (x86)\hMailServer\Logs\hmailserver_2019-08-13.log
    Error:    C:\Program Files (x86)\hMailServer\Logs\ERROR_hmailserver_2019-08-13.log
    Event:    C:\Program Files (x86)\hMailServer\Logs\hmailserver_events.log - Not present
    Awstats:  C:\Program Files (x86)\hMailServer\Logs\hmailserver_awstats.log
                        APPLICATION -    True
                        SMTP        -    True
                        POP3        -    True
                        IMAP        -    True
                        TCPIP       -    True
                        DEBUG       -    True
                        AWSTATS     -    True
-----------------------------------------------------------------------------------------------

SYSTEM TESTS

Database type: MSSQL

IPv6 support is available in operating system.

Backup directory D:\HMailServer is writable.

Relative message paths are stored in the database for all messages.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

HMAILSERVER.INI

[Directories]
Program folder:  C:\Program Files (x86)\hMailServer\
Database folder: 
Data folder:     C:\Program Files (x86)\hMailServer\Data
Log folder:      C:\Program Files (x86)\hMailServer\Logs
Temp folder:     C:\Program Files (x86)\hMailServer\Temp
Event folder:    C:\Program Files (x86)\hMailServer\Events

[Database]
Type=              MSSQL
Username=          **
PasswordEncryption=1
Port=              0
Server=            localhost
Internal=          0
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Generated by HMSSettingsDiagnostics v1.96, Hmailserver Forum.

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20224
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Help, Sending Mail

Post by mattg » 2019-08-13 23:25

Hassan84 wrote:
2019-08-13 19:28
Error Type: SMTP
Connection to recipients server failed.
Error: Could not connect to 127.0.0.4 on port 25 since this would mean connecting to myself.
That doesn't match the diagnostics shown

Please try to send a message, wait 90 seconds and then show all logs created
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-14 00:15

"DEBUG" 3224 "2019-08-14 00:04:16.113" "Creating session 101"
"TCPIP" 3224 "2019-08-14 00:04:16.113" "TCP - 192.168.1.102 connected to 192.168.1.101:25."
"DEBUG" 3224 "2019-08-14 00:04:16.113" "TCP connection started for session 100"
"SMTPD" 3224 100 "2019-08-14 00:04:16.113" "192.168.1.102" "SENT: 220 mail.the*******.com ESMTP"
"SMTPD" 508 100 "2019-08-14 00:04:16.129" "192.168.1.102" "RECEIVED: EHLO "
"SMTPD" 508 100 "2019-08-14 00:04:16.129" "192.168.1.102" "SENT: 250-mail.the*******.com[nl]250-SIZE 20480000[nl]250-AUTH LOGIN[nl]250 HELP"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.129" "192.168.1.102" "RECEIVED: AUTH LOGIN"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.129" "192.168.1.102" "RECEIVED: ***"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.144" "192.168.1.102" "SENT: 235 authenticated."
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.160" "192.168.1.102" "RECEIVED: MAIL FROM: <info@the********.com>"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.160" "192.168.1.102" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.160" "192.168.1.102" "RECEIVED: RCPT TO: <*********@hotmail.com>"
"SMTPD" 2972 100 "2019-08-14 00:04:16.160" "192.168.1.102" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 508 100 "2019-08-14 00:04:16.160" "192.168.1.102" "RECEIVED: DATA"
"SMTPD" 508 100 "2019-08-14 00:04:16.176" "192.168.1.102" "SENT: 354 OK, send."
"DEBUG" 508 "2019-08-14 00:04:16.191" "Adding task AsynchronousTask to work queue Asynchronous task queue"
"DEBUG" 3916 "2019-08-14 00:04:16.191" "Executing task AsynchronousTask in work queue Asynchronous task queue"
"DEBUG" 3916 "2019-08-14 00:04:16.191" "Saving message: {13313FC0-61FE-461D-8BBA-37053C8D76CC}.eml"
"DEBUG" 3916 "2019-08-14 00:04:16.223" "Requesting SMTPDeliveryManager to start message delivery"
"SMTPD" 3916 100 "2019-08-14 00:04:16.223" "192.168.1.102" "SENT: 250 Queued (0.016 seconds)"
"DEBUG" 3984 "2019-08-14 00:04:16.223" "Adding task DeliveryTask to work queue SMTP delivery queue"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.223" "Executing task DeliveryTask in work queue SMTP delivery queue"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.223" "Delivering message..."
"APPLICATION" 4024 "2019-08-14 00:04:16.223" "SMTPDeliverer - Message 90: Delivering message from info@the*******.com to ***********@hotmail.com. File: C:\Program Files (x86)\hMailServer\Data\{13313FC0-61FE-461D-8BBA-37053C8D76CC}.eml"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.223" "Applying rules"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.223" "Performing local delivery"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.238" "Local delivery completed"
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.238" "Signing message using DKIM..."
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.238" "DNS MX lookup: hotmail.com"
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.269" "DNS - MX Result: 1 IP addresses were found."
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Starting external delivery process. Server: mx1.norelay.link.net (127.0.0.4), Port: 25, Security: 2, User name: "
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Creating session 102"
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Connecting to 127.0.0.4:25..."
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "SMTPDeliverer - Message 90 - Connection failed: Could not connect to 127.0.0.4 on port 25 since this would mean connecting to myself."
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "TCPConnection - Could not connect to 127.0.0.4 on port 25 since this would mean connecting to myself."
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Ending session 102"

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8156
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: Help, Sending Mail

Post by jimimaseye » 2019-08-14 00:21

TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.238" "DNS MX lookup: hotmail.com"
TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.269" "DNS - MX Result: 1 IP addresses were found."
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Starting external delivery process. Server: mx1.norelay.link.net (127.0.0.4), Port: 25, Security: 2, User name: "
You have some incorrect routing going on probably within your router or dns.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20224
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Help, Sending Mail

Post by mattg » 2019-08-14 00:23

Hassan84 wrote:
2019-08-14 00:15
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.238" "DNS MX lookup: hotmail.com"
"TCPIP" 4024 "2019-08-14 00:04:16.269" "DNS - MX Result: 1 IP addresses were found."
"DEBUG" 4024 "2019-08-14 00:04:16.285" "Starting external delivery process. Server: mx1.norelay.link.net (127.0.0.4), Port: 25, Security: 2, User name: "
That means one of two things
#1 your DNS is broken
#2 You have that entry in your local hosts file

If this happens for multiple recipients then that is your DNS that is broken
What DNS do you use (in Windows)? Try using 8.8.8.8 instead - that is Google's public DNS
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-14 06:08

I have 2 Servers, on of them is Domain Controller, and i use the DNS of the DC and the Router, which is working perfect.
I tried and change my DNS to Google's Public DNS. Nothing change same error message.

I checked firewall and everything possible and nothing change.
it's drive me crazy, Should i contact my ISP and see if there anything on their side is wrong ?

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20224
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Help, Sending Mail

Post by mattg » 2019-08-14 07:26

hMailserver isn't even trying to reach the internet, your ISP won't help

Open a command prompt on the machine with hMailserver installed on it
and type
nslookup
type=mx
hotmail.com


and then post the results
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-14 08:02

when i try to nslookup it's give me DNS request timeout.

thanks for trying to help me , i appreciate it.
Attachments
02.jpg

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20224
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Help, Sending Mail

Post by mattg » 2019-08-14 09:19

Which shows that your local DNS is the problem
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-14 16:55

Your nslookup command syntax is wrong.

At the command prompt, type:

Code: Select all

nslookup -type=mx hotmail.com
Post the result.

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-14 19:26

Here's what happened
Attachments
Annotation 2019-08-14 192108.jpg

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-14 20:34

Breakdown of the response:

Code: Select all

Server:  localhost
Address:  ::1
This machine is hosting a DNS server, and it's DNS client is configured to use the local DNS server to resolve queries.

Code: Select all

Non-authoritative answer:
A remote DNS server other than the server that is the authority for the zone queried (hotmail.com) has responded to the query. In other words, you cannot be sure that the response is authentic for the domain.

Code: Select all

hotmail.com    MX preference = 10, mail exchanger = mx1.norelay.link.net

mx1.norelay.link.net    internet address = 127.0.0.4
Mail exchange for @hotmail.com is hosted on a server named mx1.norelay.link.net whose IP address is 127.0.0.4.

My guess is that your local DNS server is a caching server and you are forwarding from this server to another DNS server hosted by your ISP (is your ISP link.net?). Your ISP doesn't want you to host SMTP services, so it proxies MX record queries and returns the loopback address.

This is not an hMailServer configuration issue.

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-14 21:02

that what i was thinking of, i already sent them an email, will see what gonna happen.

Thank for your help.

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20224
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Help, Sending Mail

Post by mattg » 2019-08-15 01:17

mikedibella wrote:
2019-08-14 16:55
Your nslookup command syntax is wrong.

At the command prompt, type:

Code: Select all

nslookup -type=mx hotmail.com
Post the result.
Thanks for cleaning up after me mikedibella :D
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-22 17:39

Guys,
i'm here again after a week with trying to solve the problem, contacted with my ISP and they have nothing to do with it , i tried everything guys and nothing help same issues , if anyone have any new idea please help me .

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-22 18:51

run this command:

Code: Select all

nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com.
If you see

Code: Select all

Non-authoritative answer:
in the response, look for the last line starting with

Code: Select all

ttl =
and wait at least that amount of time, then run the command again.

When you don't see

Code: Select all

Non-authoritative answer:
in the response, post the full response as text, not a screen image.

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-22 19:49

Microsoft Windows [Version 10.0.18362.295]
(c) 2019 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Administrator>nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com
------------
Got answer:
HEADER:
opcode = QUERY, id = 1, rcode = NOERROR
header flags: response, auth. answer, recursion avail.
questions = 1, answers = 1, authority records = 0, additional = 0

QUESTIONS:
100.1.168.192.in-addr.arpa, type = PTR, class = IN
ANSWERS:
-> 100.1.168.192.in-addr.arpa
name = DC-1.*********.com
ttl = 1200 (20 mins)

------------
Server: DC-1.*********.com
Address: 192.168.1.100

------------
Got answer:
HEADER:
opcode = QUERY, id = 2, rcode = NXDOMAIN
header flags: response, auth. answer, recursion avail.
questions = 1, answers = 0, authority records = 1, additional = 0

QUESTIONS:
hotmail.com.*********.com, type = MX, class = IN
AUTHORITY RECORDS:
-> *********.com
ttl = 3600 (1 hour)
primary name server = dc-1.*********.com
responsible mail addr = hostmaster.*********.com
serial = 519
refresh = 900 (15 mins)
retry = 600 (10 mins)
expire = 86400 (1 day)
default TTL = 3600 (1 hour)

------------
------------
Got answer:
HEADER:
opcode = QUERY, id = 3, rcode = SERVFAIL
header flags: response, recursion avail.
questions = 1, answers = 0, authority records = 0, additional = 0

QUESTIONS:
hotmail.com, type = MX, class = IN

------------
*** DC-1.*********.com can't find hotmail.com: Server failed

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-22 20:18

Start over. The period at the end of the command is significant.

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-22 20:38

I tried again , same answer !!

_________________________________________

Code: Select all

Microsoft Windows [Version 10.0.14393]
(c) 2016 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Administrator>nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 1, rcode = NOERROR
        header flags:  response, auth. answer, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        100.1.168.192.in-addr.arpa, type = PTR, class = IN
    ANSWERS:
    ->  100.1.168.192.in-addr.arpa
        name = DC-1.*********.com
        ttl = 1200 (20 mins)

------------
Server:  DC-1.*********.com
Address:  192.168.1.100

------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 2, rcode = NXDOMAIN
        header flags:  response, auth. answer, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 0,  authority records = 1,  additional = 0

    QUESTIONS:
        hotmail.com.*********.com, type = MX, class = IN
    AUTHORITY RECORDS:
    ->  **********.com
        ttl = 3600 (1 hour)
        primary name server = DC-1.*********.com
        responsible mail addr = hostmaster.*********.com
        serial  = 519
        refresh = 900 (15 mins)
        retry   = 600 (10 mins)
        expire  = 86400 (1 day)
        default TTL = 3600 (1 hour)

------------
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 3, rcode = SERVFAIL
        header flags:  response, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 0,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        hotmail.com, type = MX, class = IN

------------
*** DC-1.*********.com can't find hotmail.com: Server failed
_______________________________________________

and then i removed -norecurse from command and get this answer

______________________________________________

Code: Select all

C:\Users\Administrator>nslookup -debug -type=mx hotmail.com
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 1, rcode = NOERROR
        header flags:  response, auth. answer, want recursion, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        100.1.168.192.in-addr.arpa, type = PTR, class = IN
    ANSWERS:
    ->  100.1.168.192.in-addr.arpa
        name = DC-1.*********.com
        ttl = 1200 (20 mins)

------------
Server:  DC-1.*********.com
Address:  192.168.1.100

------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 2, rcode = NXDOMAIN
        header flags:  response, auth. answer, want recursion, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 0,  authority records = 1,  additional = 0

    QUESTIONS:
        hotmail.com.**********.com, type = MX, class = IN
    AUTHORITY RECORDS:
    ->  **********.com
        ttl = 3600 (1 hour)
        primary name server = DC-1.*********.com
        responsible mail addr = hostmaster.**********.com
        serial  = 519
        refresh = 900 (15 mins)
        retry   = 600 (10 mins)
        expire  = 86400 (1 day)
        default TTL = 3600 (1 hour)

------------
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 3, rcode = NOERROR
        header flags:  response, want recursion, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 1

    QUESTIONS:
        hotmail.com, type = MX, class = IN
    ANSWERS:
    ->  hotmail.com
        MX preference = 10, mail exchanger = mx1.norelay.link.net
        ttl = 0 (0 secs)
    ADDITIONAL RECORDS:
    ->  mx1.norelay.link.net
        internet address = 127.0.0.4
        ttl = 0 (0 secs)

------------
Non-authoritative answer:
hotmail.com
        MX preference = 10, mail exchanger = mx1.norelay.link.net
        ttl = 0 (0 secs)

mx1.norelay.link.net
        internet address = 127.0.0.4
        ttl = 0 (0 secs)

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-22 20:49

You are executing

Code: Select all

nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com
the correct command is

Code: Select all

nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com.
Note the period "." at the end.

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-22 21:08

I did it , and same answer Server Failed.

Code: Select all

Microsoft Windows [Version 10.0.14393]
(c) 2016 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>nslookup -norecurse -debug -type=mx hotmail.com.
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 1, rcode = NOERROR
        header flags:  response, auth. answer, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        100.1.168.192.in-addr.arpa, type = PTR, class = IN
    ANSWERS:
    ->  100.1.168.192.in-addr.arpa
        name = DC-1.***********.com
        ttl = 1200 (20 mins)

------------
Server:  DC-1.***********.com
Address:  192.168.1.100

------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 2, rcode = SERVFAIL
        header flags:  response, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 0,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        hotmail.com, type = MX, class = IN

------------
*** DC-1.***********.com can't find hotmail.com.: Server failed

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-22 22:22

now run

Code: Select all

nslookup -debug -type=mx hotmail.com.
and compare the result

Hassan84
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2019-08-13 19:22

Re: Help, Sending Mail

Post by Hassan84 » 2019-08-22 22:28

Code: Select all

C:\Windows\system32>nslookup -debug -type=mx hotmail.com.
------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 1, rcode = NOERROR
        header flags:  response, auth. answer, want recursion, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 0

    QUESTIONS:
        100.1.168.192.in-addr.arpa, type = PTR, class = IN
    ANSWERS:
    ->  100.1.168.192.in-addr.arpa
        name = DC-1.***********.com
        ttl = 1200 (20 mins)

------------
Server:  DC-1.***********.com
Address:  192.168.1.100

------------
Got answer:
    HEADER:
        opcode = QUERY, id = 2, rcode = NOERROR
        header flags:  response, want recursion, recursion avail.
        questions = 1,  answers = 1,  authority records = 0,  additional = 1

    QUESTIONS:
        hotmail.com, type = MX, class = IN
    ANSWERS:
    ->  hotmail.com
        MX preference = 10, mail exchanger = mx1.norelay.link.net
        ttl = 0 (0 secs)
    ADDITIONAL RECORDS:
    ->  mx1.norelay.link.net
        internet address = 127.0.0.4
        ttl = 0 (0 secs)

------------
Non-authoritative answer:
hotmail.com
        MX preference = 10, mail exchanger = mx1.norelay.link.net
        ttl = 0 (0 secs)

mx1.norelay.link.net
        internet address = 127.0.0.4
        ttl = 0 (0 secs)

C:\Windows\system32>

mikedibella
Normal user
Normal user
Posts: 180
Joined: 2016-12-08 02:21

Re: Help, Sending Mail

Post by mikedibella » 2019-08-22 22:32

I think your DNS is misconfigured but I'm not sure where. Here a couple of things to check:

1. If you are using multiple DNS servers in the local TCP/IP stack configuration, they all have to be replicas of the same set of zones. You can't use your local server as the first DNS entry and your ISP as the second. This just the way the DNS client works.

2. If you have a Forwarder configured in the local DNS server point to your ISP's DNS server, I'd try removing it or changing to Goggle's DNS (8.8.8.8 and 8.8.4.4) instead.

Post Reply