501 EHLO Invalid domain address.

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
cveillon
Normal user
Normal user
Posts: 88
Joined: 2006-01-31 23:56
Location: Roy, UT USA

501 EHLO Invalid domain address.

Post by cveillon » 2006-12-02 01:08

There is a customer who's trying to send emails to us and every time they send us mail, we get the aforementioned error.

I've looked at topics:

http://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?t=4250
&
http://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?t=6218

I've looked at and verified that the "Check host in the HELO command" is NOT enabled. It never has been. What else can be causing this problem.

Also, I'm curious to know why this one is an 'invalid address.' I'm not sure what it's looking for there... :? Is it possibly because it's using upper case letters??

Did a dnsreport for motoman.com and MX pieces looked fine. :? If that means anything. :)

Thanks for the help.

PS. Martin rocks!



***From Log file***


"TCPIP" 1308 "2006-12-01 12:24:37.742" "Disconnecting socket 1848 for session 43783"
"TCPIP" 1308 "2006-12-01 12:24:53.429" "Created accept socket 1848 on listening socket 1472"
"SMTPD" 1308 43784 "2006-12-01 12:24:53.429" "69.61.193.144" "SENT: 220 mx2.setpointusa.com ESMTP"
"SMTPD" 1308 43784 "2006-12-01 12:24:53.601" "69.61.193.144" "RECEIVED: EHLO MESSENGER.Motoman.com"
"SMTPD" 1308 43784 "2006-12-01 12:24:53.601" "69.61.193.144" "SENT: 501 EHLO Invalid domain address."
"SMTPD" 1268 43784 "2006-12-01 12:24:53.757" "69.61.193.144" "RECEIVED: HELO MESSENGER.Motoman.com"
"SMTPD" 1268 43784 "2006-12-01 12:24:53.757" "69.61.193.144" "SENT: 501 HELO Invalid domain address."
"TCPIP" 1308 "2006-12-01 12:24:53.945" "Disconnecting socket 2220 for session 43784"
"TCPIP" 1308 "2006-12-01 12:25:08.570" "Created accept socket 2220 on listening socket 1472"

**************
hMailServer 4.4.1-B273 Built-in MySQL
3 ea prod mx servers on XP Home, 1 ea on Win2k

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-12-02 01:22

It occurs because he has specified a leading space in his host name. There's two spaces between EHLO and MESSEN... This is a (small) violation of the SMTP RFC.

The quickest workaround is to ask him to correct this error. I'll change the behavior for 4.3.1 so that hMailServer ignores this RFC violation. Feels like hMailServer was a bit too strict here. (I'll put up a beta of 4.3.1 later this weekend)

cveillon
Normal user
Normal user
Posts: 88
Joined: 2006-01-31 23:56
Location: Roy, UT USA

Post by cveillon » 2006-12-02 01:59

You continue to impress...

Thank you VERY much Martin!

Note to everyone - see... I told you he rocks! :-)

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-12-03 21:54

I've created a new build now where this is fixed and which I run on my own server. Will continue to run it for another day before I put it up though.

Post Reply