Can't send email on external accounts

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-09 14:02

I have successfully installed hMailServer on Windows 7 Ultimate. I can receive message from external account but I can't send emails. The diagnostic tool dont't give any error.
This is my SMTP configuration on the server:
- remote host name: mail.libero.it port 25 (my isp smtp server)
- server requires autentication + username and password no ssl set
Routes tab is empty

I configured the server also with the guideline http://www.hmailserver.com/documentatio ... dynamic_ip

smtp test is ok

On the client for the smtp address i put the server ip address on port 25.

When i try to send an email i receive a message with object "Delivery failed: Invalid Addresses" and the email content as attached.

I've alredy cheked in the guide but the server didn't work... Thanks for your help

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 19117
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Can't send email on external accounts

Post by mattg » 2012-05-09 14:09

As diagnostics give no error, please enable all logging, and try to send a new email via your server.
Wait 90 seconds (important!!) and then post both your diagnostics and the logs.
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-09 15:13

mattg wrote:As diagnostics give no error, please enable all logging, and try to send a new email via your server.
Wait 90 seconds (important!!) and then post both your diagnostics and the logs.

"DEBUG" 1124 "2012-05-09 10:22:00.640" "Application::InitInstance - Configuration loaded."
"APPLICATION" 1124 "2012-05-09 10:22:00.703" "Starting servers..."
"TCPIP" 2336 "2012-05-09 10:22:01.781" "TCPConnection - Posting AcceptEx on 0.0.0.0:25"
"TCPIP" 2336 "2012-05-09 10:22:01.796" "TCPConnection - Posting AcceptEx on 0.0.0.0:110"
"TCPIP" 2336 "2012-05-09 10:22:01.812" "TCPConnection - Posting AcceptEx on 0.0.0.0:143"
"DEBUG" 2340 "2012-05-09 10:22:01.812" "SMTPDeliveryManager::Start()"
"DEBUG" 2344 "2012-05-09 10:22:01.828" "ExternalFetchManager::Start()"
"APPLICATION" 1124 "2012-05-09 10:22:01.828" "Servers started."
"DEBUG" 2464 "2012-05-09 10:22:02.078" "ExternalFetch::Start"
"DEBUG" 2464 "2012-05-09 10:22:02.078" "Creating session 1"
"TCPIP" 2464 "2012-05-09 10:22:02.078" "Connecting to pop3.nedo.it..."
"DEBUG" 2476 "2012-05-09 10:22:02.218" "ExternalFetch::Start"
"DEBUG" 2476 "2012-05-09 10:22:02.218" "Creating session 2"
"TCPIP" 2476 "2012-05-09 10:22:02.218" "Connecting to pop3.nedo.it..."
"POP3D" 2452 1 "2012-05-09 10:22:02.421" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Dovecot ready. <5108.34e01.4faa2928.5MTXg47DoRR82VhI+B0zKQ==@imapoproxy01.ad.aruba.it>"
"POP3D" 2452 1 "2012-05-09 10:22:02.421" "62.149.128.161" "SENT: USER mail@nedo.it"
"POP3D" 2404 2 "2012-05-09 10:22:02.421" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Dovecot ready. <5108.452bc.4faa2928./qHTbESPYyTu/pz+avRtbQ==@imapoproxy01.ad.aruba.it>"
"POP3D" 2404 2 "2012-05-09 10:22:02.437" "62.149.128.161" "SENT: USER postmaster@nedo.it"
"POP3D" 2400 1 "2012-05-09 10:22:02.484" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK"
"POP3D" 2400 1 "2012-05-09 10:22:02.484" "62.149.128.161" "SENT: ***"
"POP3D" 2456 2 "2012-05-09 10:22:02.484" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK"
"POP3D" 2456 2 "2012-05-09 10:22:02.500" "62.149.128.161" "SENT: ***"
"POP3D" 2448 2 "2012-05-09 10:22:02.640" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Logged in."
"POP3D" 2448 2 "2012-05-09 10:22:02.656" "62.149.128.161" "SENT: UIDL"
"POP3D" 2404 1 "2012-05-09 10:22:02.656" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Logged in."
"POP3D" 2404 1 "2012-05-09 10:22:02.671" "62.149.128.161" "SENT: UIDL"
"POP3D" 2452 2 "2012-05-09 10:22:02.734" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK[nl]1 1307418825.30099.mxavas3.ad.aruba.it,S=1945[nl]."
"POP3D" 2452 2 "2012-05-09 10:22:02.750" "62.149.128.161" "SENT: QUIT"
"POP3D" 2440 2 "2012-05-09 10:22:02.812" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Logging out."
"DEBUG" 2440 "2012-05-09 10:22:02.812" "Closing TCP/IP socket"
"DEBUG" 2476 "2012-05-09 10:22:02.812" "ExternalFetch::~Start"
"DEBUG" 2476 "2012-05-09 10:22:02.812" "Ending session 2"
"POP3D" 2440 1 "2012-05-09 10:22:02.828" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK[nl]1 1334312576.23227.mxavas8.ad.aruba.it,S=33227[nl]2 1334312742.8255.mxavas13.ad.aruba.it,S=55163[nl]3 1334312875.8929.mxavas9.ad.aruba.it,S=73038[nl]4 1334313453.24670.mxavas14.ad.aruba.it,S=67922[nl]5 1334315226.31853.mxavas18.ad.aruba.it,S=12168[nl]6 1334331233.19631.mxavas21.ad.aruba.it,S=6093[nl]7 1334335226.14859.mxavas9.ad.aruba.it,S=32320[nl]8 1334347489.23133.mxavas7.ad.aruba.it,S=9305[nl]9 1334347610.23466.mxavas23.ad.aruba.it,S=9944[nl]10 1334347939.9224.mxavas15.ad.aruba.it,S=7805[nl]11 1334372876.18038.mxavas9.ad.aruba.it,S=3730[nl]12 1334373981.18685.mxavas14.ad.aruba.it,S=8438[nl]13 1334381644.26829.mxavas12.ad.aruba.it,S=39644[nl]14 1334382955.19151.mxavas22.ad.aruba.it,S=2798[nl]15 1334384421.20207.mxavas1.ad.aruba.it,S=359547[nl]16 1334394066.27322.mxavas21.ad.aruba.it,S=8286[nl]17 1334396725.11494.mxavas17.ad.aruba.it,S=13453[nl]18 1334399375.6873.mxavas8.ad.aruba.it,S=5421[nl]19 1334400148.32256.mxavas20.ad.aruba.it,S=8961[nl]20 1334404621.23410.mxavas19.ad.aruba.it,S=34915[nl]21 1334546103.13695.mxavas19.ad.aruba.it,S=2146[nl]22 1334565399.21631.mxavas24.ad.aruba.it,S=41489[nl]23 1334570221.15829.mxavas23.ad.aruba.it,S=44963[nl]24 1334582609.30685.mxavas2.ad.aruba.it,S=3810[nl]25 1334584667.8864.mxavas24.ad.aruba.it,S=731425[nl]26 1334584800.10614.mxavas3.ad.aruba.it,S=731909[nl]27 1334585228.22204.mxavas11.ad.aruba.it,S=4595[nl]28 1334585438.21682.mxavas5.ad.aruba.it,S=2158[nl]29 1334585438.21684.mxavas5.ad.aruba.it,S=2263[nl]30 1334614594.15948.mxavas6.ad.aruba.it,S=5876[nl]31 1334630938.6120.mxavas4.ad.aruba.it,S=2317[nl]32 1334643517.1180.mxavas14.ad.aruba.it,S=5238[nl]33 1334645173.13212.mxavas14.ad.aruba.it,S=2723[nl]34 1334645791.18117.mxavas4.ad.aruba.it,S=2223[nl]35 1334648739.22575.mxavas13.ad.aruba.it,S=4453[nl]36 1334650392.17279.mxavas8.ad.aruba.it,S=5018[nl]37 1334651984.13920.mxavas10.ad.aruba.it,S=2987[nl]38 1334657535.13032.mxavas1.ad.aruba.it,S=11438[nl]39 1334660355.23735.mxavas24.ad.aruba.it,S=2451[nl]40 1334660367.19037.mxavas5.ad.aruba.it,S=12333[nl]41 1334660458.27228.mxavas6.ad.aruba.it,S=2454[nl]42 1334660542.13995.mxavas5.ad.aruba.it,S=10424[nl]43 1334667545.22714.mxavas16.ad.aruba.it,S=34894[nl]44 1334668026.25747.mxavas12.ad.aruba.it,S=48345[nl]45 1334668036.14381.mxavas15.ad.aruba.it,S=52845[nl]46 1334669710.31755.mxavas24.ad.aruba.it,S=4944[nl]47


at the end:



"POP3D" 2424 58 "2012-05-09 14:46:55.551" "62.149.128.161" "SENT: QUIT"
"POP3D" 2396 58 "2012-05-09 14:46:55.598" "62.149.128.161" "RECEIVED: +OK Logging out."
"DEBUG" 2396 "2012-05-09 14:46:55.598" "Closing TCP/IP socket"
"DEBUG" 3256 "2012-05-09 14:46:55.598" "ExternalFetch::~Start"
"DEBUG" 3256 "2012-05-09 14:46:55.598" "Ending session 58"
Attachments
hmail.png
Thank for your help mattg!

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 19117
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Can't send email on external accounts

Post by mattg » 2012-05-09 16:22

If smtp logging is enabled and the log contains no SMTP log lines, then there is no connection made to your hmailserver.

What client are you using?
Have you forwarded ports from your router?
Have you allowed ports through your firewall?
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-10 09:10

mattg wrote:If smtp logging is enabled and the log contains no SMTP log lines, then there is no connection made to your hmailserver.

What client are you using?
Have you forwarded ports from your router?
Have you allowed ports through your firewall?
Email client: Zimbra Desktop
Port Forwarding: Yes, 110, 143 and 25
I've also disable the firewalll but nothing at all... still receving a message with subject "Delivery failed: Invalid Addresses"

Thanks for your help!

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-10 12:40

what server address are you using in your client? if you are using nedo.it or libero.it then it would not be connecting to your hmailserver
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-10 12:51

^DooM^ wrote:what server address are you using in your client? if you are using nedo.it or libero.it then it would not be connecting to your hmailserver
I'm using the ip address. I can receive emails but not send them.

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-10 13:22

Looks like you are using external fetch so a different mailserver is accepting email.

Sending email using the ip address depends on where you are connecting from. If the mailserver is on your local network (LAN) then you may need to use the LAN IP instead of the external IP. 192.168.x.x as opposed to 62.149.x.x
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-10 13:55

^DooM^ wrote:Looks like you are using external fetch so a different mailserver is accepting email.

Sending email using the ip address depends on where you are connecting from. If the mailserver is on your local network (LAN) then you may need to use the LAN IP instead of the external IP. 192.168.x.x as opposed to 62.149.x.x
I'm not sure I understand what you mean...

Client and server are in the same lan (I would like to use my HmailServer also to send email from external connection).
On the client, the smtp server is the server ip address (192.168.x.x)
On Hmailserver I put my provider smtp (mail.libero.it, autentication required + user and password)

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-10 14:07

Right so if you cannot connect over LAN to SMTP then I am going to say it's a firewall / AV issue
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-10 14:34

^DooM^ wrote:Right so if you cannot connect over LAN to SMTP then I am going to say it's a firewall / AV issue
I'm getting crazy... Firewall shut down on client, server and router... nothing!

And the diagnostic test on hmailserver don't give any error!

I'm tryng to send emails also from my mobile phone, but I get the error "impossible connct to the server"...

What do you suggest?

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-10 15:37

double check the LAN ip on the hmail server to make sure it is what you think it is.

Make sure also that port 25 is not being used by something else.

Also what about anti virus? McAfee for instance has it's own firewall component.

Also what firewall are you using? Windows builtin or something else?
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-11 12:30

^DooM^ wrote:double check the LAN ip on the hmail server to make sure it is what you think it is.

Make sure also that port 25 is not being used by something else.

Also what about anti virus? McAfee for instance has it's own firewall component.

Also what firewall are you using? Windows builtin or something else?
The port 25 is not used
Comodo Antivirus & Firewall shutted down
This afternoon i'm going to install another router just to check if the problem is the router even if port 25 is allow and the ruter firewall is down.

I made a test with http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ and the port 25 is closed. I don't know from "whom" and why

I've installed imbra desktop on the server but i can not send emails...

Thank you very much again...

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-11 15:13

nessundorma wrote:
^DooM^ wrote:double check the LAN ip on the hmail server to make sure it is what you think it is.

Make sure also that port 25 is not being used by something else.

Also what about anti virus? McAfee for instance has it's own firewall component.

Also what firewall are you using? Windows builtin or something else?
The port 25 is not used
Comodo Antivirus & Firewall shutted down
This afternoon i'm going to install another router just to check if the problem is the router even if port 25 is allow and the ruter firewall is down.

I made a test with http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/ and the port 25 is closed. I don't know from "whom" and why

I've installed imbra desktop on the server but i can not send emails...

Thank you very much again...
None! Even with a new router same problem! Now I've got a USR9108 port 25 is open but none!
I've a dinamic ip address, on SMTP settings:

Delivery of email
- local host name: xxx.dyndns.org
- remote host name: the isp smtp server name on port 25

Any suggestions?

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-11 22:15

Comodo is used at driver level. I would completely uninstall it then test.
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-17 11:37

^DooM^ wrote:Comodo is used at driver level. I would completely uninstall it then test.
None even if Comodo is uninstalled.

I don't really know how to solve the problem... any idea?

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-17 13:51

nessundorma wrote:
^DooM^ wrote:Comodo is used at driver level. I would completely uninstall it then test.
None even if Comodo is uninstalled.

I don't really know how to solve the problem... any idea?
can I post the log file?

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 19117
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: Can't send email on external accounts

Post by mattg » 2012-05-17 14:20

nessundorma wrote:can I post the log file?
Sure, but if there are no SMTP lines in it and you have SMTP logging enabled then there is no SMTP connection being made...
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-17 15:05

mattg wrote:
nessundorma wrote:can I post the log file?
Sure, but if there are no SMTP lines in it and you have SMTP logging enabled then there is no SMTP connection being made...
I used CurrPorts to check the port 25: local address 0.0.0 - remote address 0.0.0 Is it uncorrect?

When I try to send and email by a client from another computer, CurrPorts detect the connection

I attached the log file.


Thanks, thanks again.
Attachments
hmailserver_2012-05-17.zip
(14.27 KiB) Downloaded 144 times
Last edited by nessundorma on 2012-05-17 15:18, edited 1 time in total.

^DooM^
Site Admin
Posts: 13862
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Can't send email on external accounts

Post by ^DooM^ » 2012-05-17 15:09

Session: 106
"SMTPD" 2512 106 "2012-05-17 13:46:17.535" "192.168.1.88" "SENT: 220 Welcome to Nedo.it"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "RECEIVED: EHLO localhost"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "SENT: 250-mail.libero.it[nl]250-SIZE 20480000[nl]250 AUTH LOGIN"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.566" "192.168.1.88" "RECEIVED: MAIL FROM:<mail@nedo.it>"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.628" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "RECEIVED: RCPT TO:<info@nedo.it>"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "SENT: 550 Unknown user"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "RECEIVED: RSET"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "SENT: 221 goodbye"
192.168.1.88 managed to connect just fine. You tried to send to an unknown local account. If that account exists on an external server you need to setup a route for nedo.it and point it at your external server
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-17 16:48

^DooM^ wrote:
Session: 106
"SMTPD" 2512 106 "2012-05-17 13:46:17.535" "192.168.1.88" "SENT: 220 Welcome to Nedo.it"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "RECEIVED: EHLO localhost"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "SENT: 250-mail.libero.it[nl]250-SIZE 20480000[nl]250 AUTH LOGIN"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.566" "192.168.1.88" "RECEIVED: MAIL FROM:<mail@nedo.it>"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.628" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "RECEIVED: RCPT TO:<info@nedo.it>"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "SENT: 550 Unknown user"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "RECEIVED: RSET"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "SENT: 221 goodbye"
192.168.1.88 managed to connect just fine. You tried to send to an unknown local account. If that account exists on an external server you need to setup a route for nedo.it and point it at your external server
Ok.
  • On SMTP > Delivery of email tab > Smtp relayer > the smtp of my dsl provider and port 25 + user and password (autentication required)
  • On routes > General tab I put my domain name (nedo.it) + smtp server name as above
  • On Routes > addresses none
  • On Routes > Delivery tab > server requires autentication + user and password
The log file is:

"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.196" "192.168.1.88" "SENT: 220 Welcome to Nedo.it"
"SMTPD" 2528 200 "2012-05-17 16:29:34.211" "192.168.1.88" "RECEIVED: EHLO localhost"
"SMTPD" 2528 200 "2012-05-17 16:29:34.211" "192.168.1.88" "SENT: 250-ACCAPI[nl]250-SIZE 20480000[nl]250 AUTH LOGIN PLAIN"
"SMTPD" 2484 200 "2012-05-17 16:29:34.227" "192.168.1.88" "RECEIVED: MAIL FROM:<mail@nedo.it>"
"SMTPD" 2484 200 "2012-05-17 16:29:34.274" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.290" "192.168.1.88" "RECEIVED: RCPT TO:<info@andromedacharter.it>"
"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.290" "192.168.1.88" "SENT: 530 SMTP authentication is required."
"SMTPD" 2480 200 "2012-05-17 16:29:34.305" "192.168.1.88" "RECEIVED: RSET"
"SMTPD" 2480 200 "2012-05-17 16:29:34.305" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2492 200 "2012-05-17 16:29:34.321" "192.168.1.88" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 2492 200 "2012-05-17 16:29:34.321" "192.168.1.88" "SENT: 221 goodbye"

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-18 12:08

nessundorma wrote:
^DooM^ wrote:
Session: 106
"SMTPD" 2512 106 "2012-05-17 13:46:17.535" "192.168.1.88" "SENT: 220 Welcome to Nedo.it"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "RECEIVED: EHLO localhost"
"SMTPD" 2516 106 "2012-05-17 13:46:17.550" "192.168.1.88" "SENT: 250-mail.libero.it[nl]250-SIZE 20480000[nl]250 AUTH LOGIN"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.566" "192.168.1.88" "RECEIVED: MAIL FROM:<mail@nedo.it>"
"SMTPD" 2484 106 "2012-05-17 13:46:17.628" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "RECEIVED: RCPT TO:<info@nedo.it>"
"SMTPD" 2488 106 "2012-05-17 13:46:17.644" "192.168.1.88" "SENT: 550 Unknown user"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "RECEIVED: RSET"
"SMTPD" 2480 106 "2012-05-17 13:46:17.660" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 2508 106 "2012-05-17 13:46:17.675" "192.168.1.88" "SENT: 221 goodbye"
192.168.1.88 managed to connect just fine. You tried to send to an unknown local account. If that account exists on an external server you need to setup a route for nedo.it and point it at your external server


Ok.
  • On SMTP > Delivery of email tab > Smtp relayer > the smtp of my dsl provider and port 25 + user and password (autentication required)
  • On routes > General tab I put my domain name (nedo.it) + smtp server name as above
  • On Routes > addresses none
  • On Routes > Delivery tab > server requires autentication + user and password
The log file is:

"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.196" "192.168.1.88" "SENT: 220 Welcome to Nedo.it"
"SMTPD" 2528 200 "2012-05-17 16:29:34.211" "192.168.1.88" "RECEIVED: EHLO localhost"
"SMTPD" 2528 200 "2012-05-17 16:29:34.211" "192.168.1.88" "SENT: 250-ACCAPI[nl]250-SIZE 20480000[nl]250 AUTH LOGIN PLAIN"
"SMTPD" 2484 200 "2012-05-17 16:29:34.227" "192.168.1.88" "RECEIVED: MAIL FROM:<mail@nedo.it>"
"SMTPD" 2484 200 "2012-05-17 16:29:34.274" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.290" "192.168.1.88" "RECEIVED: RCPT TO:<info@andromedacharter.it>"
"SMTPD" 2512 200 "2012-05-17 16:29:34.290" "192.168.1.88" "SENT: 530 SMTP authentication is required."
"SMTPD" 2480 200 "2012-05-17 16:29:34.305" "192.168.1.88" "RECEIVED: RSET"
"SMTPD" 2480 200 "2012-05-17 16:29:34.305" "192.168.1.88" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 2492 200 "2012-05-17 16:29:34.321" "192.168.1.88" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 2492 200 "2012-05-17 16:29:34.321" "192.168.1.88" "SENT: 221 goodbye"


WHOOPEE! SOLVED!
  • On the server: my smtp domain (not the smtp of my dsl provider) + autentication
  • On the client: server ip address and autentication as above

way
New user
New user
Posts: 8
Joined: 2011-04-14 09:01

Re: Can't send email on external accounts

Post by way » 2012-05-22 08:25

hello,

if I remember corectly, free version of libero.it doesn't allow sending mails with external programs. Only by web interface. Try sending out mail by outlook to see if it gets out. (Just to check if hmailserver configuration error occurs).

way

nessundorma
New user
New user
Posts: 23
Joined: 2012-05-08 17:07

Re: Can't send email on external accounts

Post by nessundorma » 2012-05-22 14:15

way wrote:hello,

if I remember corectly, free version of libero.it doesn't allow sending mails with external programs. Only by web interface. Try sending out mail by outlook to see if it gets out. (Just to check if hmailserver configuration error occurs).

way
Dear Way, thank you for your interest in my question,

As I wrote above, the problem was not a limitation of my dsl provider because I can send and receive email by the client without HMailServer.

This configuration works fine with all my company email addresses (we do not use any @libero.it email addresses):

- On the server: my smtp domain (not the smtp of Libero - my dsl provider) + autentication
- On the client: server ip address and autentication as above

...Now I'm trying to transfer all sent and receive email on the server.... I'm going to put a new post to solve this new issue...

Thanks again!

Post Reply