Anti-Spam DNS Blacklists not working

Use this forum for discussions about SpamAssassin and anti-spam in general.
Post Reply
yiannis.zip
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2014-08-05 18:11

Anti-Spam DNS Blacklists not working

Post by yiannis.zip » 2017-04-19 21:37

Hello,
I configured the DNS Blacklists with these settings:

Code: Select all

DNS Host: zen.spamhaus.org
Expected Result: 127.0.0.2|127.0.0.3|127.0.0.4-7|127.0.0.10-11
Rejection message: Rejected by Spamhaus.
Score: 10


DNS Host: bl.spamcop.net
Expected Result: 127.0.0.2
Rejection message: Rejected by SpamCop.
Score: 9

DNS Host: bb.barracudacentral.org
Expected Result: 127.0.0.2
Rejection message: Rejected by barracudacentral.org
Score: 9

DNS Host: dnsbl.sorbs.net
Expected Result: 127.0.0.2|127.0.0.3|127.0.0.4|127.0.0.5|127.0.0.6|127.0.0.7|127.0.0.8|127.0.0.9|127.0.0.10|127.0.0.11|127.0.0.12|127.0.0.13|127.0.0.14|127.0.0.15
Rejection message: Rejected by dnsbl.sorbs.net
Score: 10

however it does not work. Here is a sample from the logs. As you can see the IP address 185.73.200.134 is blacklisted if you check it here: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?action=blacklist
however the DNS lookup returns always Match: False

Code: Select all

"SMTPD"	4700	600	"2017-04-19 21:55:41.694"	"185.73.200.134"	"RECEIVED: MAIL FROM:<The-Pain-Research-Center@fresh.yylunch.us>"
"TCPIP"	4700	"2017-04-19 21:55:41.694"	"DNS lookup: 134.200.73.185.zen.spamhaus.org, 0 addresses found: (none), Match: False"
"TCPIP"	4700	"2017-04-19 21:55:41.694"	"DNS lookup: 134.200.73.185.bl.spamcop.net, 0 addresses found: (none), Match: False"
"TCPIP"	4700	"2017-04-19 21:55:41.694"	"DNS lookup: 134.200.73.185.bb.barracudacentral.org, 0 addresses found: (none), Match: False"
"TCPIP"	4700	"2017-04-19 21:55:41.694"	"DNS lookup: 134.200.73.185.dnsbl.sorbs.net, 0 addresses found: (none), Match: False"
"DEBUG"	4700	"2017-04-19 21:55:41.694"	"Spam test: SpamTestDNSBlackLists, Score: 0"
"DEBUG"	4700	"2017-04-19 21:55:41.756"	"Spam test: SpamTestHeloHost, Score: 0"
"DEBUG"	4700	"2017-04-19 21:55:41.756"	"Spam test: SpamTestMXRecords, Score: 0"
"DEBUG"	4700	"2017-04-19 21:55:41.803"	"Spam test: SpamTestSPF, Score: 0"
"DEBUG"	4700	"2017-04-19 21:55:41.803"	"Total spam score: 0"
I am running hMailServer 5.6.4-B2283 on Windows Server 2008 R2 Datacenter x64

What could cause these incorrect DNS lookups?

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8154
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: Anti-Spam DNS Blacklists not working

Post by jimimaseye » 2017-04-19 22:59

Take a read from here: viewtopic.php?p=193817#p193817 onwards. You will find it may help you understand why.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

yiannis.zip
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2014-08-05 18:11

Re: Anti-Spam DNS Blacklists not working

Post by yiannis.zip » 2017-04-20 02:12

Thank you jimimaseye,
Yes, it was a DNS issue. Now Anti-Spam is working again.

This is what I did to solve this issue.

On my Windows Server machine I configured the adapter's IPv4 and IPv6 dns servers to the google's dns servers as described here: https://developers.google.com/speed/pub ... docs/using

That was it. I didn't even had to restart Windows or the hMailService. Now Anti-Spam is working fine.

Post Reply