hMailServer 4.3, build 232

Use this forum if you want to discuss a problem or ask a question related to a hMailServer beta release.
Post Reply
User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

hMailServer 4.3, build 232

Post by martin » 2006-08-27 16:24

Following changes has been made:
  • POP3 mailboxes are now unlocked immediately when a client has disconnected.
  • If you have configured hMailServer to listen on a specific set of IP addresses, only these will be considered local. This means that hMailServer can now deliver to other SMTP servers running on the same computer, if these listen on other IP addresses.
Hopefully that was the last feature I've promised for 4.3. No more features will be added to 4.3. If I've promised something which I have forgotten about, this will have to be deferred to 4.4. Sorry :)

Build available here:
http://dev.hmailserver.com/hMailServer-4.3-B232.exe
Last edited by martin on 2006-09-07 19:11, edited 2 times in total.

cumberland
New user
New user
Posts: 12
Joined: 2006-06-01 09:21

Re: hMailServer 4.3, build 232

Post by cumberland » 2006-08-27 17:48

martin wrote:If you have configured hMailServer to listen on a specific set of IP addresses, only these will be considered local. This means that hMailServer can now deliver to other SMTP servers running on the same computer, if these listen on other IP addresses.
Just did a quick test and everything works flawlessly so far. Great job!

Aldoir
Normal user
Normal user
Posts: 59
Joined: 2005-12-01 12:20

Post by Aldoir » 2006-08-28 01:11

Martin,

Congratulations for your excellent work. I think version 4.3 reached a high level of stability and features and is ready for production deployment.

hMailServer becomes and excellent alternative for mail servers (I migrated from IMail due to its instability). I'm doing my part spreading the word for anybody who needs an Windows mail server, recommending hMail :)

minsik
Normal user
Normal user
Posts: 92
Joined: 2006-08-03 13:08
Location: South Australia

Post by minsik » 2006-08-28 01:15

I second the motion. Working well.

cveillon
Normal user
Normal user
Posts: 88
Joined: 2006-01-31 23:56
Location: Roy, UT USA

Post by cveillon » 2006-08-28 02:33

Upgrade from B230 to B232 went fine here. Look forward to hearing about its public release! Haven't seen the mailbox lock problem for quite some time. (***fingers crossed)
:)

User avatar
bagu
Normal user
Normal user
Posts: 224
Joined: 2005-06-17 03:08
Location: France
Contact:

Post by bagu » 2006-08-28 02:55

The save procees fail again...

It's the only error i can report for this moment.

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-08-28 08:31

Save process? You mean backup? I didn't get that error myself on my server. :-\

minsik
Normal user
Normal user
Posts: 92
Joined: 2006-08-03 13:08
Location: South Australia

Post by minsik » 2006-08-28 10:01

bagu,

I had this problem with 231 but after getting the fail problem and crash, i started Hmailserver admin, went into control panel, administrator, services and manually stopped the Hmainserver sql and hmail server services, tried a backup and it came up with a different error, then restarted the hmailserver services again and then started the hmailserver admin. since then its been all ok and ok with 232.

Good luck

User avatar
migacz
New user
New user
Posts: 5
Joined: 2006-03-26 11:58

Post by migacz » 2006-08-28 12:44

when will the final version be available

User avatar
Slug
Moderator
Moderator
Posts: 1369
Joined: 2005-03-13 05:42
Location: Sydney Australia
Contact:

Post by Slug » 2006-08-28 12:51

migacz wrote:when will the final version be available
2 Months

Just kidding ... :lol: :lol: :lol:

Michael
Missing Hmailserver ... Now running Debian servers

westdam
Senior user
Senior user
Posts: 728
Joined: 2006-08-01 21:24
Location: Padova, Italy
Contact:

Post by westdam » 2006-08-28 16:38

what about speed issue pop3/imap? On 229 was a bit slower, on 330 was recovered or just speed up.. Still fast as 330?

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-08-28 16:57

Yes. I'm not removing speedups on purpose..

westdam
Senior user
Senior user
Posts: 728
Joined: 2006-08-01 21:24
Location: Padova, Italy
Contact:

Post by westdam » 2006-08-28 18:02

ok martin!! thanks, i'll install asap..

westdam
Senior user
Senior user
Posts: 728
Joined: 2006-08-01 21:24
Location: Padova, Italy
Contact:

Post by westdam » 2006-08-28 18:49

installed and no trouble here so far..

i havent seen the DBuptader this time.. no changes on DB martin??

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-08-28 18:55

Correct, no database changes..

M Lu
New user
New user
Posts: 28
Joined: 2006-01-18 00:47

Post by M Lu » 2006-08-28 20:05

minsik wrote:bagu,

I had this problem with 231 but after getting the fail problem and crash, i started Hmailserver admin, went into control panel, administrator, services and manually stopped the Hmainserver sql and hmail server services, tried a backup and it came up with a different error, then restarted the hmailserver services again and then started the hmailserver admin. since then its been all ok and ok with 232.

Good luck
Here is what I have seen:

I got error while backing up in 229 and also in 231. In 231, after I stopped both services (hMailServerMySQL and hMailServer) I could backup. And I noticed that I did not have to restart the services as they were restarted automatically by hMailServer Admin after backing up.

Now with 232, I could backup just fine, no need to stop the services.

P.S. I must admit, I did not try testing the restoring procedure from thoese files.

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-08-28 20:13

strange.. I've done debugging but haven't been able to see what could cause the problem. :-\

In the latest build, I've added some more error checking when a backup is started. Did you check the backup log that it was completed successfully?

westdam
Senior user
Senior user
Posts: 728
Joined: 2006-08-01 21:24
Location: Padova, Italy
Contact:

Post by westdam » 2006-08-28 22:20

martin, and what about a alert text on status page if the backup/restore is in progress??

webchamp
New user
New user
Posts: 20
Joined: 2004-12-19 06:09

Question about whitelist

Post by webchamp » 2006-08-29 04:26

I have been running 232 since I found it,

But I have a question about the Whitelist.

I don't see it in the log like I see GreyList Cleaner..

First, Is it being triggered? And secondly, if so, when does it happen?

Is the whitelist checked before all other rules/operations?

Should I see a log entry for it?

I have three IPs whitelisted, and as best as i can tell, they are still being rejected because "550 The host name specified in HELO does not match IP address." (I just turned off that option...because it is ebay, and they simply don't bother to match.

But it appears that the whitelist is either not being used, or it is being used after other rules so I need to ask the question.

I will send some more tests from ebay and confirm the behavior in the logs, but thought I would ask just so I am not expecting something different than what Hmailserver is trying to do.

The good news is that from 230 up, my good mail to spam ratio is wonderful. Of all mail recieved, less than 5% is good mail, and hMailserver is now delivering mostly good mail only. I used to get 100 spoam for every good mail, now it is 1 spam for every 6-7 goo mails.

But I do want to get ebay messages so maybe opening up the ehlo check will raise the spam level, but hMailserver 4.3 B23x is a tremedous step up. Well done Martin!

David

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-08-29 08:26

The white list which exists in hMailServer only applies to grey listing. The white list is a grey listing white list, not an spam white list. There's a differecene between thesse two: Check this thread for that:

http://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?t=5159

webchamp
New user
New user
Posts: 20
Joined: 2004-12-19 06:09

Post by webchamp » 2006-08-29 13:32

Got it!

Thanks

David

GotNet
Normal user
Normal user
Posts: 207
Joined: 2005-04-16 20:52
Contact:

Post by GotNet » 2006-08-30 02:39

4.3-B232 is good. Really good. My vote for the download page.

Thanks! :)

cveillon
Normal user
Normal user
Posts: 88
Joined: 2006-01-31 23:56
Location: Roy, UT USA

Post by cveillon » 2006-08-30 19:35

I agree, it's very Beta/Download ready! 8)
hMailServer 4.4.1-B273 Built-in MySQL
3 ea prod mx servers on XP Home, 1 ea on Win2k

nikolajhendel
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2006-04-03 22:16

Post by nikolajhendel » 2006-08-31 15:08

I just installed B232 and wanted to use greylistning. When trying to insert the "default" whitelist from puremagic I saw that the whitelisting in hmailserver only accepts one entry at a time. Is there a way to import the whole list in one go (as it contains about 80 entries...)

Apart from that - the upgrade from 4.2 seems to work flawlessly.

Nikolaj

User avatar
jzucker
Normal user
Normal user
Posts: 88
Joined: 2005-10-06 13:41
Contact:

Post by jzucker » 2006-08-31 18:45

Been running b232 for a few days now with no ills to report.

The suggestion about uploading the Greylist-Whitelist is a good one, and one Martin has already talked about implementing. Not sure if it will be 4.3 or not though. I'm guessing it will probably though as it is going to be an issue for everyone wishing to use Greylisting.

Great job Martin! Thanx.

Jz.
hMailserver 4.3 b232 - Built-in MySQL
Crappy Old Toshiba Laptop
Crappy Old IBM Laptop
Crappy Old AMS Tech Laptop
Win XP Home
Apache 2.0.54
PHP 5.0.5
SquirrelMail 1.4.6 RC-1
RoundCubeMail Beta2

User avatar
Slug
Moderator
Moderator
Posts: 1369
Joined: 2005-03-13 05:42
Location: Sydney Australia
Contact:

Post by Slug » 2006-09-01 02:55

Hi All

This has popped up in the orror log,

"ERROR" 1016 "2006-08-31 17:53:55.479" "Source: IMAPCommandIdle::Finish, Code: HM4303, Description: An unknown error has occured."
"ERROR" 1016 "2006-08-31 18:29:30.239" "Source: MailboxChangeNotifier::ReportChange, Code: HM4306, Description: An unknown error has occured."

And this the day after,

"ERROR" 1016 "2006-09-01 10:28:43.577" "Source: MailboxChangeNotifier::ReportChange, Code: HM4306, Description: An unknown error has occured."

If you need these logs Martin let me know.

Thanks
Michael
Missing Hmailserver ... Now running Debian servers

User avatar
martin
Developer
Developer
Posts: 6837
Joined: 2003-11-21 01:09
Location: Sweden
Contact:

Post by martin » 2006-09-01 08:33

Slug, I think i fixed those two yesterday. They should not matter. But if you have debug logging turned on, please send me the log at martin@hmailserver.com so that I can confirm that it's the same problem as I fixed.

User avatar
Slug
Moderator
Moderator
Posts: 1369
Joined: 2005-03-13 05:42
Location: Sydney Australia
Contact:

Post by Slug » 2006-09-01 08:43

martin wrote:But if you have debug logging turned on,
I always have debug logging on :wink:

Log on the way.

Michael
Missing Hmailserver ... Now running Debian servers

random
Normal user
Normal user
Posts: 108
Joined: 2006-07-16 09:51
Location: Germany

Post by random » 2006-09-01 22:57

Hi,

a few minor issues with B232.

Location: hMailAdmin -> Settings -> TCP/IP ports
- If I click "Add" or "Edit" and try to empty the field "TCP port" by pressing "del" it causes a Run-time error '13': Type mismatch.
- If I want a Server to listen on port 0, hMailAdmin accepts that but the Server will not listen on port 0.
- Port 65536 will be accepted, too (yes, nothing big, I know... :) ) and will cause hMailServer to listen on another port. I saw port 2425 and 2426 here.
- There is no "Save"-Button like in Multihoming, also no question to restart hMailServer to let the changes take effect.
- The "Edit"-Button has no underlined character like the "Add"-Button (saw that at Multihoming, too). BTW: What's the rule in hMailServer for unterlining characters in buttons, labels and so on, if there is any?


Location: hMailAdmin -> Settings -> Advanced -> Multihoming
- If I click "Add" and clear all fields of the IP-Address with "del" and click save, I get an "automation error".
- I may enter the same IP-Address to listen on more than once.
- The list of IP-Addresses is editable (I don't mean by klicking a button, but by single-klicking a list-entry), but editing it this way has (of course!) no effect.
- After I changed the IP-Addresses and click the "Save"-Button, the "Save"-Button remains enabled.

I think the first issue (the Run-time error 13) may be fixed in the next build, if possible.
The other issues.... well, I don't feel that the other issues are any kind of "vital" for a production environment. I added them for the sake of completeness and to be fixed in any further build. :)

cu
random

ClaudeLeSage
New user
New user
Posts: 20
Joined: 2005-08-21 02:01

Post by ClaudeLeSage » 2006-09-05 13:10

Hi,

there seems to be a problem with the HTML-Signatures (on domain and user-level) - server replies with: "Your message was received but it could not be saved. Please retry later.."
Plain-Text is working good.

cu
Sascha

Post Reply