Search found 250 matches

by tunis
2020-06-15 11:54
Forum: General discussions
Topic: Code: 10053, Message: An established connection was aborted by the software in your host machine
Replies: 32
Views: 1375

Re: Code: 10053, Message: An established connection was aborted by the software in your host machine

In the diagnostic test section leave the domain hmailserver.com Your hostname is Settings >> protocols >> SMTP >> Delivery of email >> Local host name Hello. I guess you meant to change the local host name back to blank. No, I did not mean that. I meant what I wrote I meant that field NEEDS to have...
by tunis
2020-06-10 14:38
Forum: General discussions
Topic: Rouncube password
Replies: 19
Views: 396

Re: Rouncube password

SorenR wrote:
2020-06-10 14:19
Your password driver is not on your github repository...
I will upload it on github then.
by tunis
2020-06-10 13:19
Forum: General discussions
Topic: Rouncube password
Replies: 19
Views: 396

Re: Rouncube password

This will not work, linux have no com function, it's for php on windows only.
If you using a Linux box for webmail then you must install a webserver on the hmailserver with com enable and use that for api between linux and hmailserver.

linux --> webserver@hmailserver --> hmailserver
by tunis
2020-06-10 08:59
Forum: General discussions
Topic: Diagnostics error -Test outbound port
Replies: 9
Views: 446

Re: Diagnostics error -Test outbound port

Your internet range has priority 120 and is higher than your autoban.
Higher priority wins so no autoban not working.
Lower Internet range to default 10.
by tunis
2020-06-03 08:32
Forum: General discussions
Topic: Severity: 1 (Critical), Code: HM5519, Source: StackLogger
Replies: 8
Views: 484

Re: Severity: 1 (Critical), Code: HM5519, Source: StackLogger

Can't it be something with your webbappmail that you said in your other thread that add messages direct to the database. (Direct manipulation whit database is not supported)
by tunis
2020-05-26 13:59
Forum: General discussions
Topic: Help with settings, server receive mail but don`t send
Replies: 7
Views: 327

Re: Help with settings, server receive mail but don`t send

You have also played and messed up the tcpip ports. Why? Change them back
127.0.0.1 / 25 / SMTP - None
Your port 25 is bound to 127.0.0.1, change that to 0.0.0.0
by tunis
2020-04-28 13:18
Forum: General discussions
Topic: Is HmailServer for the likes of me?
Replies: 127
Views: 14098

Re: Is HmailServer for the likes of me?

"SMTPD" 2392 1 "2020-04-28 11:39:07.160" "192.168.1.127" "SENT: 220 Yahoo ESMTP" "SMTPD" 10684 1 "2020-04-28 11:39:07.163" "192.168.1.127" "RECEIVED: EHLO [192.168.1.127]" "SMTPD" 10684 1 "2020-04-28 11:39:07.164" "192.168.1.127" "SENT: 250-Yahoo[nl]250-SIZE 20480000[nl]250-AUTH LOGIN[nl]250 HELP" ...
by tunis
2020-04-15 07:54
Forum: General discussions
Topic: Fix my email server setup to stop spammers
Replies: 8
Views: 1589

Re: Fix my email server setup to stop spammers

According to this post: https://www.hmailserver.com/documentation/latest/?page=ts_server_used_for_spam ...I should never enable c and I should require SMTP authentication. I tried to do so, but I don't know if I'm on the right path. What should I do ???? Disable External to External if you don't re...
by tunis
2020-03-16 15:54
Forum: Off-topic discussions
Topic: Corona Virus
Replies: 158
Views: 33686

Re: Corona Virus

I have got spam for face masks.
by tunis
2020-02-25 10:24
Forum: Scripting
Topic: Reply Email Catch and Send
Replies: 8
Views: 3261

Re: Reply Email Catch and Send

Couldn't you just add reply-to: sender in the email. Then when you hit reply it send to sender and not to member.
by tunis
2020-02-25 09:43
Forum: General discussions
Topic: SPF not working correctly
Replies: 95
Views: 45988

Re: SPF not working correctly

Maybe the SPF record has more then 10 lookups?
RMSPF.cpp#L137

https://sendgrid.com/.../spf-limitations/
by tunis
2020-02-24 18:21
Forum: Off-topic discussions
Topic: Need help optimizing database
Replies: 22
Views: 8411

Re: Need help optimizing database

OK I indexed both ipaddress and timestamp, here's a typical query: SELECT DISTINCT(ipaddress), COUNT(ipaddress) AS countip, timestamp FROM hm_fwban_rh WHERE timestamp LIKE '2020-02%' GROUP BY ipaddress And results: (1550 total, Query took 0.3457 seconds.) <-- from phpmyadmin However, the reality is...
by tunis
2020-02-24 09:38
Forum: Off-topic discussions
Topic: Need help optimizing database
Replies: 22
Views: 8411

Re: Need help optimizing database

You don´t need to add unique index.

ALTER TABLE tbl_name ADD INDEX index_name (column_list) − This adds an ordinary index in which any value may appear more than once.
by tunis
2020-02-13 09:08
Forum: Off-topic discussions
Topic: Need help optimizing database
Replies: 22
Views: 8411

Re: Need help optimizing database

All columns you use in query you should have index on.
If you use "select x where timestamp > 'y' order by id" timestamp and id should have index on them to speed up query.
by tunis
2020-02-07 09:35
Forum: General discussions
Topic: hmail with roundcube
Replies: 8
Views: 5679

Re: hmail with roundcube

First, I'm not related to Greta.

I use nginx and php on my hMailserver and I had only uncomment this "com.allow_dcom = true" in php.ini.
Copy required files to your www catalog.

There is instruction in config.inc.dist in all plugins I made.
by tunis
2020-01-30 16:59
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

Re: URL send to SURBL

It literally takes the mail (source!) and tries to lookup url entries in it line by line, this could be in the headers, plain text part, html part (incl style blocks) Maybe you should try what i described above, eg: take the mail source and paste it into https://regex101.com/ and/or https://regexr....
by tunis
2020-01-30 15:45
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

Re: URL send to SURBL

@RvdH I updated hmailServer almost the same email came again without ")". "DEBUG" 1116 "2020-01-30 13:22:53.636" "SURBL: Execute" "DEBUG" 1116 "2020-01-30 13:22:53.636" "SURBL: Found URL: webbdagarna.se" "DEBUG" 1116 "2020-01-30 13:22:53.636" "SURBL: Found URL: trippus.se" "DEBUG" 1116 "2020-01-30 1...
by tunis
2020-01-29 12:39
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

Re: URL send to SURBL

I tried to resend that email and then it's only find the URL I found. "DEBUG" 2684 "2020-01-29 11:23:04.817" "SURBL: Execute" "DEBUG" 2684 "2020-01-29 11:23:04.833" "SURBL: Found URL: idg.se" "DEBUG" 2684 "2020-01-29 11:23:04.833" "SURBL: Found URL: ugglamassage.se" "DEBUG" 2684 "2020-01-29 11:23:04...
by tunis
2020-01-29 10:18
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

Re: URL send to SURBL

I checked the email and all links are like this one. href="https://dmd.idg.se/x/c/?LU.RbsMgDPyVvtCnqQ0hbMokq2q3L1gf9jgRQAldDJEDivb1DLLJtnQn_3w6DbLNCB3vmz7PILnseSbgont_EXmCKcZlfT2ft207kR3srLwZHJmTDnhJEb90WmNAJm.bwuT7v.BJtsd9qXBRbvTwaYfBqFGRV6xt7jHo7ynMWHAtVlvcH6kA.1Mv1vhgb4JdO.KBCndlFgojKUQb999rSKQt...
by tunis
2020-01-23 11:07
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

Re: URL send to SURBL

I checked the email and all links are like this one. href="https://dmd.idg.se/x/c/?LU.RbsMgDPyVvtCnqQ0hbMokq2q3L1gf9jgRQAldDJEDivb1DLLJtnQn_3w6DbLNCB3vmz7PILnseSbgont_EXmCKcZlfT2ft207kR3srLwZHJmTDnhJEb90WmNAJm.bwuT7v.BJtsd9qXBRbvTwaYfBqFGRV6xt7jHo7ynMWHAtVlvcH6kA.1Mv1vhgb4JdO.KBCndlFgojKUQb999rSKQtW...
by tunis
2020-01-23 09:32
Forum: General discussions
Topic: URL send to SURBL
Replies: 24
Views: 9438

URL send to SURBL

Hello, I saw that the URL for SURBL lookup sometimes is faulty. Here is an example from my log. "DEBUG" 3168 "2020-01-23 08:09:03.919" "SURBL: Execute" "DEBUG" 3168 "2020-01-23 08:09:03.919" "SURBL: Found URL: webbdagarna.se" "DEBUG" 3168 "2020-01-23 08:09:03.919" "SURBL: Found URL: trippus.se" "DEB...
by tunis
2019-12-17 09:23
Forum: General discussions
Topic: False positive SURBL match
Replies: 19
Views: 2477

Re: False positive SURBL match

I has also got false hits with multi.surbl.org.
But no false hit with dbl.spamhaus.org.
by tunis
2019-12-12 17:02
Forum: User contributed hMailServer 5 scripts
Topic: SpamAssassin Bootcamp (sa-learn) train BAYES
Replies: 142
Views: 62460

Re: SpamAssassin Bootcamp (sa-learn) train BAYES

Pop-up is still exist after reverting it back to 0. Are call it with cscript? If you use wscript you get popups. Unfortunately no script. I just normally called it thru windows scheduler. I have no idea how to use cscript. Can you please help me how? Thank you You call it like this in windows sched...
by tunis
2019-12-12 16:06
Forum: User contributed hMailServer 5 scripts
Topic: SpamAssassin Bootcamp (sa-learn) train BAYES
Replies: 142
Views: 62460

Re: SpamAssassin Bootcamp (sa-learn) train BAYES

ashtec014 wrote:
2019-12-12 14:43
palinka wrote:
2019-12-12 13:47
ashtec014 wrote:
2019-12-12 09:16


Hi Palinka, I changed this to

Code: Select all

Const Verbose         = 1
but still I am getting the pop after running the task scheduler.
Should be 0 for no popup.
Pop-up is still exist after reverting it back to 0.
Are call it with cscript?

If you use wscript you get popups.
by tunis
2019-12-05 09:26
Forum: General discussions
Topic: Emails are recognized as SPAM.
Replies: 4
Views: 847

Re: Emails are recognized as SPAM.

Your IP is on a blacklist.
You can check it here: https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx
by tunis
2019-11-28 17:59
Forum: General discussions
Topic: getting blank messages without to, from subject and content
Replies: 8
Views: 2980

Re: getting blank messages without to, from subject and content

Hi, telnet testsmtp.com 25 ehlo testsmtp.com mail from:shanker@test.com rcpt to:test@testsmtp.com data this test msg to test mail. . quit You are not sending to, from or subject telnet testsmtp.com 25 ehlo testsmtp.com mail from:shanker@test.com rcpt to:test@testsmtp.com data To: test@testsmtp.com ...
by tunis
2019-10-22 11:45
Forum: General discussions
Topic: LOCAL GeoIP Test
Replies: 13
Views: 2753

Re: LOCAL GeoIP Test

I use php with local geoip. https://github.com/maxmind/GeoIP2-php How is performance? Are you using a database or it reads a the flat file every time you connect? Preformence approx 10-15ms/request. (in firefox) I have a centos machine with my webmail and GeoIP installed. As you see in examples on ...
by tunis
2019-10-21 15:47
Forum: General discussions
Topic: LOCAL GeoIP Test
Replies: 13
Views: 2753

Re: LOCAL GeoIP Test

I use php with local geoip. https://github.com/maxmind/GeoIP2-php Use this vbs code ' ### ' ### hMailServer GeoAutoban Code ' ### Function GeoAutoban(oClient) Dim oGeoip Dim sPort : sPort = Trim(Mid("SMTP IMAP SMTPSSUBM IMAPS", InStr("25 143 465 587 993 ", oClient.Port), 5)) On Error Resume Next Wit...
by tunis
2019-09-24 15:46
Forum: Scripting
Topic: RCPT TO multiple commands
Replies: 4
Views: 2376

Re: RCPT TO commands when not authenticated

You can disconnect client after too many invalid commands in Settings->Protocols->SMTP->RFC compliance.
Set "Maximum number of invalid commands" to 3 for example.

550 Unknown user is a invalid command and client will be disconnected after 3 tries.
by tunis
2019-09-06 14:45
Forum: General discussions
Topic: Sending mail doesn't work
Replies: 20
Views: 2961

Re: Sending mail doesn't work

qneo wrote:
2019-09-06 11:03
name: mail.almighty.se
data: "v=spf1 a:mailout.telia.com -all"

still goes to junk
spf name must be the same as after @ in email address (almighty.se) not mail.almighty.se.
by tunis
2019-09-06 10:59
Forum: General discussions
Topic: Sending mail doesn't work
Replies: 20
Views: 2961

Re: Sending mail doesn't work

qneo wrote:
2019-09-06 10:45
Like this ?

name:mail.almighty.se, type:TXT, data: "v=spf1 include:mailout.telia.com -all", prio: 0, ttl: 120
mail.telia.com has no spf, so there is nothing to include.

Use a:mailout.telia.com instead of include:mailout.telia.com.
by tunis
2019-09-05 17:03
Forum: General discussions
Topic: Sending mail doesn't work
Replies: 20
Views: 2961

Re: Sending mail doesn't work

What are your "SMTPC" says in the log?
They are your server's outgoing logs.
by tunis
2019-09-03 16:52
Forum: General discussions
Topic: SMTP connection with hubspot failed
Replies: 2
Views: 698

Re: SMTP connection with hubspot failed

I think the auth format is wrong.
You sending "login+login+password".

PS. You should change password now when it has been posted here.
by tunis
2019-08-30 13:27
Forum: General discussions
Topic: DKIM not working
Replies: 2
Views: 801

Re: DKIM not working

It look like you have 2048 dkim and that was not working for me.
I use 1024 dkim now and that works.
by tunis
2019-08-21 09:24
Forum: General discussions
Topic: customer not receive bounce email
Replies: 2
Views: 860

Re: customer not receive bounce email

Check if you allow empty senders (Settings->Protocol->SMTP->RFC compatibility).
Bounce mail often has empty sender.

You can test with bounce mail services like this.
https://www.socketlabs.com/blog/bounce- ... addresses/
by tunis
2019-06-20 14:00
Forum: General discussions
Topic: Email sent to random person as BCC when invalid TO field specified
Replies: 13
Views: 2301

Re: Email sent to random person as BCC when invalid TO field specified

I have test with this script. Set objMsg = CreateObject("CDO.Message") objMsg.Subject = "CDO TEST MESSAGE" & vbTab & Now() objMsg.Sender = "test@test.local" objMsg.To = "test1@test.local; test2@test.local: test3@test.local; test4@test.local;" objMsg.From = "admin@tech.samobler.se" objMsg.TextBody = ...
by tunis
2019-06-13 08:27
Forum: General discussions
Topic: Route for Distribution List
Replies: 6
Views: 1718

Re: Route for Distribution List

I don't use distribution list but you might use global rule.

I have setup a route based on sender.

Criteria
Use AND
From Contains test@domain.com
To Not contains @domain.com

Actions
Send using route NameOfYourRoute
by tunis
2019-06-10 09:10
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

Hmm... HM4403 is used in PersistentMessage::LoadHeader and PersistentMessage::LoadBody ... Both are called from DKIM at different times. Wonder if the error goes away if DKIM check is removed? This is tested and error goes away with wait(20) on. But I what it, so I removed wait(20) instead. So on m...
by tunis
2019-06-04 17:00
Forum: General discussions
Topic: HMAIL to Office365 without IMAP/POP
Replies: 25
Views: 5387

Re: HMAIL to Office365 without IMAP/POP

Dravion wrote:
2019-06-04 15:24
What is a "Mail Contact"?
Maybe only available on exchange.

But what I was meaning was mail users

https://docs.microsoft.com/en-us/exchan ... erver-2019
by tunis
2019-06-04 14:39
Forum: General discussions
Topic: HMAIL to Office365 without IMAP/POP
Replies: 25
Views: 5387

Re: HMAIL to Office365 without IMAP/POP

Can't you add EBSSystemMail@publicdomin.com as a mail contact and then the mail sent to EBSSystemHmail@internaldomain.com after you also setup send connector for internaldomain.com domain point to hmailserver.
by tunis
2019-06-03 15:49
Forum: General discussions
Topic: HMAIL to Office365 without IMAP/POP
Replies: 25
Views: 5387

Re: HMAIL to Office365 without IMAP/POP

mattg wrote:
2019-06-03 14:59
HTTPS is a secure web browse connection to a webmail
Exchange server use HTTPS for clients (activesync).
I manage a exchange and only port 443 and 25 open to internet.
by tunis
2019-05-27 14:24
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

@tunis What do you use to run the VMs? Is this bare metal? Which Hypervisor? This is a server with Hyper-V server 2019 That may well be your problem with taking too long HyperV doesn't pass time very well to the hosted machines. (I've had an error with some older linux drivers for my firewall, and ...
by tunis
2019-05-27 13:57
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

SorenR wrote:
2019-05-24 16:59
Hmm... HM4403 is used in PersistentMessage::LoadHeader and PersistentMessage::LoadBody ...
Both are called from DKIM at different times.

Wonder if the error goes away if DKIM check is removed?
I will test.
by tunis
2019-05-27 13:51
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

mattg wrote:
2019-05-24 16:59
@tunis What do you use to run the VMs? Is this bare metal? Which Hypervisor?
This is a server with Hyper-V server 2019
by tunis
2019-05-24 15:29
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

RvdH wrote:
2019-05-24 15:25
So we can conclude the issue you had was indeed introduced by using the Wait(20) and caused by some incompatibilities with timeout.exe on Server Core?
Time will tell.
Occurred approximately every 100-300 messages.
by tunis
2019-05-24 15:00
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

SorenR wrote:
2019-05-24 14:28
That should work fine. Sort of. My AMD Athlon(tm) II P340 Dual-Core 2.19 GHz doing absolutely Nothing else spikes to 60% CPU for the duration...
I saw that and have change to powershell. Sleep not working on Server Core 2019.

My VM got slow and CPU load at 100%.
by tunis
2019-05-24 13:34
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

I made a new function to test.

Code: Select all

Function Wait(tSec)
    Dim dtWait
    dtWait = DateAdd("s", tSec, Now())
    Do Until (Now() > dtWait)
    Loop
End Function
by tunis
2019-05-24 11:34
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

"DEBUG" 2740 "2019-04-25 14:11:20.142" "Executing event OnSMTPData" "DEBUG" 2740 "2019-04-25 14:12:00.166" "Event completed" that looks more like a 40 sec delay...something else get triggered there? Well observed, I look at this in my logs and see that when an error occur the delay are greater then...
by tunis
2019-05-24 09:00
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

Only I known is it still working with the error and the error is gone when I remove wait(20). Here is a full log off a message revived and forwarded to exchange with wait(20) and a error after SURBL. "TCPIP" 2740 "2019-04-25 14:10:19.382" "TCP - 198.2.177.17 connected to 10.120.0.30:25." "DEBUG" 274...
by tunis
2019-05-23 16:30
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

EDIT: !! Hmm... Could this be the temporary file sent to SA that is not supposed to exist yet ?? Weird, investigation needed! Ruud (RvdH) is playing with "Return-Path" before sending mail to SpamAssassin and that is at that exact place where your HM4403 error occurs. You might want to give him a pi...
by tunis
2019-05-23 13:58
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Re: Code: HM4403

I have solved it. It stops generate this error when I removed "If (oClient.Port = 25) Then Wait(20)" from OnSMTPData. I tried down to just 5 sec but still get error but less. My code I copied from SorenR. Sub OnSMTPData(oClient, oMessage) ' ' Exclude Backup-MX & local LAN from test ' If (Left(oClien...
by tunis
2019-04-26 13:56
Forum: General discussions
Topic: Code: HM4403
Replies: 31
Views: 6638

Code: HM4403

Hello, I have installed a new hMailServer 5.6.8-B2431 with RvdH's 5.6.8-B2437.17 update on new Windows server 2019 core VM. It act only as a relay server and doing it's jobb. But I get this HM4403 errors sometimes. "DEBUG" 2584 "2019-04-25 14:12:00.353" "Spam test: SpamTestSURBL, Score: 0" "ERROR" 2...
by tunis
2019-03-19 18:09
Forum: General discussions
Topic: Sending to Alias returns 550 5.1.1
Replies: 35
Views: 6130

Re: Sending to Alias returns 550 5.1.1

How do you receive mail? !! No SMTP Port 25 defined. Direct external SMTP inbound not possible !! Have you a front end server that sends the error: 550 5.1.1 <support@domain.com>: Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table Then the aliases must exist on that server to or it mu...
by tunis
2018-12-21 15:18
Forum: User contributed hMailServer 5 scripts
Topic: Check incoming connections with AbuseIPDB
Replies: 90
Views: 30129

Re: Check incoming connections with AbuseIPDB

Should not the database record always be removed if it's banned or old. While Not oRecord.EOF If Not (DateDiff("n", oRecord("timestamp"), Now()) > idsMins) Then If AutoBan(oRecord("ipaddress"), "IDS", 7, "d") Then EventLog.Write( "AutoBan(" & oRecord("ipaddress") & ", IDS, 7, d)" ) End If End If oCo...
by tunis
2018-12-21 12:08
Forum: General discussions
Topic: hMailServer freezes
Replies: 6
Views: 2185

Re: hMailServer freezes

jimimaseye wrote:
2018-12-20 21:09
You sure its not related to a windows update? viewtopic.php?f=7&t=32893&p=207127#p207127 for some lessons.
I have not updated this server for months and I only install recommended updates. (no "Preview" updates)
And it started already in March.
by tunis
2018-12-20 15:26
Forum: General discussions
Topic: hMailServer freezes
Replies: 6
Views: 2185

Re: hMailServer freezes

Now it stop working again.
It seem like it only the ports that freezes (stop working). I can still login with webadmin to hMailserver!
When I try to restart the service it take a long time to stop, then after starting the service it working again.
by tunis
2018-10-30 17:03
Forum: General discussions
Topic: Installation of hmailserver in windows 2008 r2
Replies: 11
Views: 4288

Re: Installation of hmailserver in windows 2008 r2

SMTP is another mail server and both use port 25.
Uninstall SMTP or change port. ex 26 or 2525.
by tunis
2018-10-23 15:53
Forum: General discussions
Topic: Need to block Client Initiated Renegotiation
Replies: 12
Views: 4978

Re: Need to block Client Initiated Renegotiation

Look at this on github.
It seem he using vs2017 for his built.

https://github.com/mologie/hmailserver/ ... tp-xclient
by tunis
2018-10-16 16:32
Forum: Development & alpha discussions
Topic: How to get HmailServer API for C#
Replies: 4
Views: 4027

Re: How to get HmailServer API for C#

tester wrote:
2018-10-16 12:33
what is my username and Password here?
Your admin username and password you login to hMailserver with.
by tunis
2018-09-03 08:57
Forum: General discussions
Topic: Email inbox on mobile phone lost
Replies: 12
Views: 2753

Re: Email inbox on mobile phone lost

ERROR: Full paths are stored in the database.
You should fix the path to email in the database.

viewtopic.php?t=28914