route not works in server

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 09:08

Hello!

In server at work:

Hmail server 5.6.6
client : Afterlogic Webmail, Roundcube, Rain (all with the same problem)

domain xxxgroup.it
smtp smtp.xxxgroup.it 25

route: myroute
domain xxx.it
smtp smpt.xxx.it 25 user/psw

rules

if from contain xxx.it -->send with route myroute


In webclient I login with yyy@xxxgroup.it and i have a identities yyy@xxx.it


if i send a mail from client with the identities yyy@xxx.it server reply with a mail:


Your message did not reach some or all of the intended recipients.

Sent: Wed, 04 Oct 2017 06:57:20 +0000
Subject: a

The following recipient(s) could not be reached:

nnnnnn@gmail.com
Error Type: SMTP
Remote server (62.xxx.xxx.202) issued an error.
hMailServer sent: <Password removed>
Remote server replied: 550 5.1.0 HJxR1w0172eortf01JxRE1 invalid domain


hMailServer



In my home, same configuration works, the mails go out without problems

any ideas?

hi
Fabio

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 09:14

Try FROMADDRESS not 'from'.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

Re: route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 09:25

no change :-(

replace from with fromaddress in "custom header fields"..in my personal pc works in the server not works

Your message did not reach some or all of the intended recipients.

Sent: Wed, 04 Oct 2017 07:21:14 +0000
Subject: testmail admin

The following recipient(s) could not be reached:

validmail@gmail.com
Error Type: SMTP
Remote server (62......202) issued an error.
hMailServer sent: <Password removed>
Remote server replied: 550 5.1.0 HKMK1w00g2eortf01KMKK7 invalid domain



hMailServer

User avatar
mattg
Moderator
Moderator
Posts: 20242
Joined: 2007-06-14 05:12
Location: 'The Outback' Australia

Re: route not works in server

Post by mattg » 2017-10-04 09:29

an you please enable alll logging, recreate the issue, wait 90 seconds, and then post all logs created

I think that this is the other mail server saying that you can't relay to gMail from their server
Just 'cause I link to a page and say little else doesn't mean I am not being nice.
https://www.hmailserver.com/documentation

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 09:30

I didn't realise it was a custom header field you were referring to.

Read the SMTPD logs to see what is coming from your Web mail service.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

Re: route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 09:35

jimimaseye wrote:I didn't realise it was a custom header field you were referring to.

Read the SMTPD logs to see what is coming from your Web mail service.
this
http://s16.imagestime.com/out.php/i1149464_Cattura.PNG

bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

Re: route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 09:47

"DEBUG" 4804 "2017-10-04 09:38:11.239" "Creating session 11274"
"TCPIP" 4804 "2017-10-04 09:38:11.239" "TCP - 127.0.0.1 connected to 127.0.0.1:25."
"DEBUG" 4804 "2017-10-04 09:38:11.239" "TCP connection started for session 11159"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "SENT: 220 serversafi ESMTP"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: EHLO [195.43.174.122]"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "SENT: 250-xxxxx[nl]250-SIZE 20480000[nl]250-AUTH LOGIN[nl]250 HELP"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: AUTH LOGIN"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "SENT: 334 VXNlcm5hbWU6"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: aW5mb0BzYWZpZ3JvdXAuaXQ="
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "SENT: 334 UGFzc3dvcmQ6"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: ***"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "SENT: 235 authenticated."
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: MAIL FROM:<info@xxxgroup.it>"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "RECEIVED: RCPT TO:<valid@gmail.com>"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "RECEIVED: DATA"
"SMTPD" 5612 11159 "2017-10-04 09:38:11.286" "127.0.0.1" "SENT: 354 OK, send."
"DEBUG" 5816 "2017-10-04 09:38:11.286" "Adding task AsynchronousTask to work queue Asynchronous task queue"
"DEBUG" 48 "2017-10-04 09:38:11.286" "Executing task AsynchronousTask in work queue Asynchronous task queue"
"DEBUG" 48 "2017-10-04 09:38:11.286" "Saving message: {B3F5CCB0-88F4-4C3A-84F6-EFC5D24277E7}.eml"
"DEBUG" 48 "2017-10-04 09:38:11.301" "Requesting SMTPDeliveryManager to start message delivery"
"SMTPD" 48 11159 "2017-10-04 09:38:11.301" "127.0.0.1" "SENT: 250 Queued (0.000 seconds)"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.301" "127.0.0.1" "RECEIVED: QUIT"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.301" "127.0.0.1" "SENT: 221 goodbye"
"DEBUG" 4804 "2017-10-04 09:38:11.301" "Ending session 11159"
"DEBUG" 5164 "2017-10-04 09:38:11.301" "Adding task DeliveryTask to work queue SMTP delivery queue"
"IMAPD" 5816 11250 "2017-10-04 09:38:11.301" "127.0.0.1" "RECEIVED: TAG3 APPEND "Sent" (\Seen) {897}"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.301" "Executing task DeliveryTask in work queue SMTP delivery queue"
"IMAPD" 5816 11250 "2017-10-04 09:38:11.301" "127.0.0.1" "SENT: + Ready for literal data"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.301" "Delivering message..."
"APPLICATION" 2304 "2017-10-04 09:38:11.301" "SMTPDeliverer - Message 1230108: Delivering message from info@xxxxgroup.it to valid@gmail.com. File: D:\MAIL2012\{B3F5CCB0-88F4-4C3A-84F6-EFC5D24277E7}.eml"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.301" "Applying rules"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Applying rule xxx"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Performing local delivery"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Local delivery completed"
"APPLICATION" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "SMTPDeliverer - Message 1230108: Relaying to host smtp.xxx.it."
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Starting external delivery process. Server: smtp.xxx.it (62.xxx.xxx.202), Port: 25, Security: 0, User name: gabriella@xxx.it"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Creating session 11275"
"TCPIP" 2304 "2017-10-04 09:38:11.317" "Connecting to 62.149.128.202:25..."
"DEBUG" 5816 "2017-10-04 09:38:11.333" "Saving message: {31FD2E77-1983-4D35-9A40-540A610FEC21}.eml"
"IMAPD" 5816 11250 "2017-10-04 09:38:11.333" "127.0.0.1" "SENT: TAG3 OK APPEND completed"
"IMAPD" 4804 11250 "2017-10-04 09:38:11.348" "127.0.0.1" "RECEIVED: TAG4 LOGOUT"
"IMAPD" 4804 11250 "2017-10-04 09:38:11.348" "127.0.0.1" "SENT: * BYE Have a nice day[nl]TAG4 OK Logout completed"
"DEBUG" 5732 "2017-10-04 09:38:11.348" "Ending session 11250"
"DEBUG" 5732 "2017-10-04 09:38:11.348" "TCP connection started for session 11275"
"SMTPC" 5732 11275 "2017-10-04 09:38:11.426" "62.149.128.202" "RECEIVED: 220 smtpcmd06.ad.aruba.it bizsmtp ESMTP server ready"
"SMTPC" 5732 11275 "2017-10-04 09:38:11.426" "62.149.128.202" "SENT: EHLO serverxxx"
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.458" "62.149.128.202" "RECEIVED: 250-smtpcmd06.ad.aruba.it hello [195.xxx.xxxx.122], pleased to meet you[nl]250-HELP[nl]250-AUTH LOGIN PLAIN[nl]250-SIZE 524288000[nl]250-ENHANCEDSTATUSCODES[nl]250-8BITMIME[nl]250-STARTTLS[nl]250 OK"
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.458" "62.149.128.202" "SENT: AUTH LOGIN"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.473" "62.149.128.202" "RECEIVED: 334 VXNlcm5hbWU6"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.473" "62.149.128.202" "SENT: Z2FicmllbGxhQHNhZmkuaXQ="
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.505" "62.149.128.202" "RECEIVED: 334 UGFzc3dvcmQ6"
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.520" "62.149.128.202" "SENT: ***"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.536" "62.149.128.202" "RECEIVED: 235 2.7.0 ... authentication succeeded"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.536" "62.149.128.202" "SENT: ***"
"SMTPC" 4804 11275 "2017-10-04 09:38:11.583" "62.149.128.202" "RECEIVED: 550 5.1.0 HKeF1w01G2eortf01KeFjw invalid domain"
"SMTPC" 4804 11275 "2017-10-04 09:38:11.583" "62.149.128.202" "SENT: QUIT"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.614" "62.149.128.202" "RECEIVED: 221 2.0.0 smtpcmd06.ad.aruba.it bizsmtp closing connection"
"DEBUG" 5612 "2017-10-04 09:38:11.614" "Ending session 11275"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.614" "External delivery process completed"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.614" "Summarizing delivery result"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.614" "Summarized delivery results"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.614" "SD::SubmitErrorLog_"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.645" "Saving message: {FB61F2B4-DD3E-4239-97AC-3DCCC4032F11}.eml"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.661" "SD::~SubmitErrorLog_"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.661" "Deleting message"
"DEBUG" 2304 "2017-10-04 09:38:11.661" "Deleting message file."
"APPLICATION" 2304 "2017-10-04 09:38:11.661" "SMTPDeliverer - Message 1230108: Message delivery thread completed."
"DEBUG" 5612 "2017-10-04 09:38:12.661" "Creating session 11276"
"TCPIP" 5612 "2017-10-04 09:38:12.661" "TCP - 127.0.0.1 connected to 127.0.0.1:1

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 10:15

"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: MAIL FROM:<info@xxxgroup.it>"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "RECEIVED: RCPT TO:<valid@gmail.com>"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
You can see from the log (above) that the FROM is being received as the xxxgroup.it- this shows that your webmail identities still sends in from the master account and not your alias/identity.

Can you now post the headers of the email that HMS received to deliver. I suspect your headers will also show the same.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

Re: route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 10:40

jimimaseye wrote:
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.239" "127.0.0.1" "RECEIVED: MAIL FROM:<info@xxxgroup.it>"
"SMTPD" 4804 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "RECEIVED: RCPT TO:<valid@gmail.com>"
"SMTPD" 5816 11159 "2017-10-04 09:38:11.255" "127.0.0.1" "SENT: 250 OK"
You can see from the log (above) that the FROM is being received as the xxxgroup.it- this shows that your webmail identities still sends in from the master account and not your alias/identity.

Can you now post the headers of the email that HMS received to deliver. I suspect your headers will also show the same.

here:

Mime-Version: 1.0
Date: Wed, 04 Oct 2017 08:35:58 +0000
Content-Type: multipart/alternative; boundary="----=_Part_734_720111338.1507106158"
Message-ID: <5cd8849e4d7f32eb6e90d44bdab6cc51@195.43.174.122>
X-Mailer: AfterLogic webmail client
From: "Andrea" <andrea@xxx.it> <<<<< is the alias andrea@xxxgroup.it is the master account
Subject: hmail server test mail
To: testavalidaddress@gmail.com
X-Priority: 3 (Normal)

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 11:04

Is ARUBA the correct SMTP server (does the route point to aruba)? I presume so. And this would suggest that the route is performing correctly.

From the log we see that you are logging in to Aruba with the sxxi.it address and this is the address/domain that they are rejecting. SO if ARUBA is the correct smtp server then it isnt liking your authentication details.
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

bfsistemi
Normal user
Normal user
Posts: 32
Joined: 2011-12-05 10:16

Re: route not works in server

Post by bfsistemi » 2017-10-04 11:20

jimimaseye wrote:Is ARUBA the correct SMTP server (does the route point to aruba)? I presume so. And this would suggest that the route is performing correctly.

From the log we see that you are logging in to Aruba with the sxxi.it address and this is the address/domain that they are rejecting. SO if ARUBA is the correct smtp server then it isnt liking your authentication details.

yes the route point to aruba, smtp.xxx.it port 25 autentication required...and the credential in tab "delivery" are corrects

:-(

in my pc same config works

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 11:33

""SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.458" "62.149.128.202" "SENT: AUTH LOGIN"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.473" "62.149.128.202" "RECEIVED: 334 VXNlcm5hbWU6"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.473" "62.149.128.202" "SENT: Z2FicmllbGxhQHNhZmkuaXQ="
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.505" "62.149.128.202" "RECEIVED: 334 UGFzc3dvcmQ6"
"SMTPC" 5816 11275 "2017-10-04 09:38:11.520" "62.149.128.202" "SENT: ***"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.536" "62.149.128.202" "RECEIVED: 235 2.7.0 ... authentication succeeded"
"SMTPC" 5612 11275 "2017-10-04 09:38:11.536" "62.149.128.202" "SENT: ***"
"SMTPC" 4804 11275 "2017-10-04 09:38:11.583" "62.149.128.202" "RECEIVED: 550 5.1.0 HKeF1w01G2eortf01KeFjw invalid domain"
"SMTPC" 4804 11275 "2017-10-04 09:38:11.583" "62.149.128.202" "SENT: QUIT"
"
Hmmmm. So the authentication has succeeded. But then HMS is sending "***" (a password?) again. Weird.
I dont know why it is sending that (and that is the problem).
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

User avatar
jimimaseye
Moderator
Moderator
Posts: 8159
Joined: 2011-09-08 17:48

Re: route not works in server

Post by jimimaseye » 2017-10-04 12:42

Can you run this please: viewtopic.php?f=20&t=30914
HMS 5.6.6 B2383 on Win Server 2008 R2 Foundation, + 5.6.7-B2415 on test.
SpamassassinForWindows 3.4.0 spamd service
AV: Clamwin + Clamd service + sanesecurity defs : https://www.hmailserver.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=26829

Post Reply