Hmailserver Server issue

Use this forum if you have installed hMailServer and want to ask a question related to a production release of hMailServer. Before posting, please read the troubleshooting guide. A large part of all reported issues are already described in detail here.
Post Reply
nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 12:39

Hi there,

i have upgraded my system to the latest version and now I got big issue. My users are complaining as their emails are synchronizing and taking time to load up. It keeps downloading. Made my life hell today. Please suggest something. also there is a data synchronization utility add on I have found, do I have to use that?

^DooM^
Site Admin
Posts: 13861
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Hmailserver Server issue

Post by ^DooM^ » 2010-03-15 12:41

Sorry that doesn't make any sense what is synchronizing and with what application? Have you enabled all logging? What have you done to troubleshoot this so far so we don't cover the same ground. No-one can help you with the information you have thus provided.
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

User avatar
dzekas
Senior user
Senior user
Posts: 2486
Joined: 2005-10-13 21:28
Location: Lithuania

Re: Hmailserver Server issue

Post by dzekas » 2010-03-15 12:43

nchoudhary wrote:i have upgraded my system to the latest version and now I got big issue. My users are complaining as their emails are synchronizing and taking time to load up. It keeps downloading. Made my life hell today. Please suggest something. also there is a data synchronization utility add on I have found, do I have to use that?
Your users use POP3 or IMAP? Which email program do they use? Do POP3 users keep copies of emails on server? Are you sure that your server (CPU or memory) or network link are not overloaded?

nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Re: Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 12:45

these are the errors i have received:

"ERROR" 2700 "2010-03-15 09:56:05.234" "Severity: 3 (Medium), Code: HM5138, Source: TCPConnection::_ProcessOperationQueue, Description: An error occured while processing the queue. Stage: 6 Remote IP: "
"ERROR" 2708 "2010-03-15 09:56:05.234" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2700 "2010-03-15 09:56:05.234" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2720 "2010-03-15 09:56:05.421" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2720 "2010-03-15 09:56:05.421" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2704 "2010-03-15 09:56:05.734" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 1588 "2010-03-15 09:56:05.812" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 1200 "2010-03-15 09:56:08.125" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2732 "2010-03-15 09:56:08.453" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 680 "2010-03-15 09:56:08.828" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 1220 "2010-03-15 09:56:10.703" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2788 "2010-03-15 09:56:11.125" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 1508 "2010-03-15 09:56:11.375" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2564 "2010-03-15 09:56:12.203" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."
"ERROR" 2540 "2010-03-15 09:56:12.625" "Severity: 2 (High), Code: HM4208, Source: IOCPQueueWorkerTask::DoWork, Description: An unknown error occured while handling asynchronous requests."

^DooM^
Site Admin
Posts: 13861
Joined: 2005-07-29 16:18
Location: UK

Re: Hmailserver Server issue

Post by ^DooM^ » 2010-03-15 12:52

Please answer my questions or we can't help you.
If at first you don't succeed, bomb disposal probably isn't for you! ヅ

nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Re: Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 13:05

We are using outlook 2007 and IMAP. We keep data on server. CPU usage is 6 - 10 %.

nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Re: Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 13:15

I just noticed a configuration warning on the hmailserver administrator under status tab but dont know where i can find out the warning.

User avatar
dzekas
Senior user
Senior user
Posts: 2486
Joined: 2005-10-13 21:28
Location: Lithuania

Re: Hmailserver Server issue

Post by dzekas » 2010-03-15 13:16

nchoudhary wrote:We are using outlook 2007 and IMAP. We keep data on server. CPU usage is 6 - 10 %.
So server is OK. How is your network link doing?

Can you connect to IMAP with some webmail client or telnet?

Please note that "we use IMAP" and "we keep data on server" is same thing. "Do you keep data on server?" applies only to POP3.

nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Re: Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 13:27

Yes I can connect it. Noticed another thing. There is performance tab on hmailserver admin and and an option in there INDEXING. i have just turned it on, so might be that causing the issue. Once it has index it should solve the issue.

User avatar
dzekas
Senior user
Senior user
Posts: 2486
Joined: 2005-10-13 21:28
Location: Lithuania

Re: Hmailserver Server issue

Post by dzekas » 2010-03-15 13:47

nchoudhary wrote:Yes I can connect it. Noticed another thing. There is performance tab on hmailserver admin and and an option in there INDEXING. i have just turned it on, so might be that causing the issue. Once it has index it should solve the issue.
If you use bundled MS SQL Compact edition, don't turn on indexing (http://www.hmailserver.com/forum/viewto ... 10&t=16916). If you have lots of emails and use different SQL server, turn on indexing after working hours.

My experience with indexing and MS SQL Compact says that you should be unable to connect to IMAP and one CPU core should be overloaded.

I think your Outlook IMAP clients don't benefit from indexing. It is more useful for webmail clients.

nchoudhary
New user
New user
Posts: 24
Joined: 2008-12-05 16:49

Re: Hmailserver Server issue

Post by nchoudhary » 2010-03-15 14:07

Thanks for your help. Really appreciate this. Just a review what I did and what we have. We are using hmailserver on one server and MS SQL 2000 as our database server on another machine. i have got around 100 user accounts my domain. I upgraded my system from version 4.4 to 5.3 on friday and since then we have this issue. I thought it will be only first time but when my users click on send/receive on outlook it just keep synchronizing. Emails are taking time to download from server. What do you suggest now?

User avatar
dzekas
Senior user
Senior user
Posts: 2486
Joined: 2005-10-13 21:28
Location: Lithuania

Re: Hmailserver Server issue

Post by dzekas » 2010-03-15 14:24

nchoudhary wrote:Thanks for your help. Really appreciate this. Just a review what I did and what we have. We are using hmailserver on one server and MS SQL 2000 as our database server on another machine. i have got around 100 user accounts my domain. I upgraded my system from version 4.4 to 5.3 on friday and since then we have this issue. I thought it will be only first time but when my users click on send/receive on outlook it just keep synchronizing. Emails are taking time to download from server. What do you suggest now?
Don't turn on indexing. You were fine without it on 4.4.x.

Microsoft Office Outlook is not perfect IMAP client. It is possible that user's profile was corrupted or message ids changed after upgrade. User might have to recreate account in outlook.

Check your network link. Some routers allow to monitor network load with snmp and mrtg. If outgoing graph is flat, your link is overloaded. Servers don't work well, when outgoing bandwidth is maxed out.

I don't think that reindexing will help. If you reindexing mailbox, ids can change and outlook will have to fetch all messages again.

Create test setup with MS SQL 2000 server and hmailserver 5.3. Make sure that you have problems in it too. Maybe hMailServer has problems with older MS SQL server versions.

Post Reply